Nytt S-styre i Norrbotten

Uppdaterad
Publicerad

Maria Stenberg(S) blir nytt landstingsråd. Det beslutades på landstingsfullmäktiges extrainsatta möte under måndagen.

På ett extrainsatt fullmäktigemöte valdes idag landstingets nya politiska ledning. Det blev socialdemokraten Maria Stenberg och vänsterns Glenn Berggård som röstades fram med oväntat stöd från moderaterna:

– Det känns hemskt skönt, kommenterade Maria Stenberg efteråt.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Man kan säga att det var tredje gången gillt när landstingsfullmäktig idag belutade om ordförande och vice ordförande i landstingsstyrelsen. Efter en sluten omröstning som Sjukvårdspartiet, Folkpartiet, Centerpartiet och Sverigedemokraterna inte deltog i valdes Maria Stenberg från Socialdemokraterna och Glenn Berggård från Vänsterpartiet. Av 42 röstande ledamöter ställde sig hela 40 bakom dem. Däribland moderaterna.

”Politiskt trixande”

Det skulle bli ett kort möte med endast två punkter på dagordningen; val av ordförande och val av vice ordförande till landstingsstyrelsen. Men mötet hann knappt starta innan själva mötets giltighet ifrågasattes.

Anna-Stina Nordmark Nilsson(C) begärde ordet och efter en sammanfattning av turerna kring landstingsstyret förklarade Nordmark Nilsson att varken Centerpartiet eller Sjukvårdspartiet skulle komma att delta i några beslut under mötet eftersom de anser att hela mötet är ogiltigt.

– Norrbottningarna är less på det politiska trixandet. Centerpartiet och Sjukvårdspartiet kommer därför inte att delta i beslutet idag, sa Anna-Stina Nordmark Nilsson(C).

Landstingsfullmäktiges ordförande Elisabeth Lindberg svarade att dagens möte handlar om ett omval som har stöd i kommunallagen. ”En nyhet i kommunallagen”.

Därefter följde en debatt där moderaten Mattias Karlsson redogjorde för partiets ståndpunkt i ledningsfrågan.

”En fars”

– Alla partier har ett gemensamt ansvar att lösa frågan. Från moderaterna har vi därför beslutat att släppa fram landstingsmajoritetens kandidater. Vi kommer heller inte att ställa oss bakom en eventuell överklagan, sa han bland annat i sitt anförande.

Agneta Granström(MP) begärde kort därefter ordet och vände sig bland annat till moderaterna och Mattias Karlsson:

– Jag är glad över ert mod att ta ansvar tillsammans med oss och jag välkomnar övriga partier att göra det samma. Vi skulle alla vinna på att hitta breda lösningar för hälso- och sjukvården, sa Agneta Granström.

Därefter meddelade Sverigedemokraternas ledamot Robert Lundh att inte heller Sverigedemokraterna skulle komma att delta.

– Vi kommer inte att delta i denna fars till val, sa Robert Lundh (SD)

Efter debatten följde så val av ordförande och vice ordförande. Men Folkpartiet begärde votering och det blev en sluten omröstning där Sjukvårdspartiet, Centerpartiet, Folkpartiet och Sverigedemokraterna valde att inte delta.

42 röster (varav 2 blanka) av 71 röstade.

– Det känns stort och viktigt. Och skönt att vi har breddat vår politiska majoritet, säger Maria Stenberg (S) till Nordnytt efter att mötet avslutats.

Turerna om vem som ska leda landstinget har varit många, här hittar du Nordnytts samlade rapportering.

Se hela mötet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet