Joel Kjellgren, Facebooks platschef i Luleå. Foto: TT

Facebooks anställda har inget kollektivavtal

Uppdaterad
Publicerad

Facebookhallarna i Luleå sysselsätter just nu ett 90-tal personer och fortsätter att växa, men nu visar det sig att det multinationella företaget inte har ett kollektivavtal med facket.

I veckan kunde SVT Nyheter Norrbotten berätta att serverhall nummer två i Luleå ska tas i drift och att det blir nyanställningar av personal.

Men jätteföretaget har fått problem med facket eftersom det inte skrivits på något kollektivavtal med Unionen.

Serverhallar i Norrbotten

Svenska modellen

Ulf Solhall, tillförordnad regionchef för Unionen i Norrbotten, är klart kritisk till det.

– Vi tror på den svenska modellen och vi kommer att söka upp Facebooks ledning i Luleå, och även andra företag som saknar kollektivavtal, och uppmana dem att skriva på.

Ulf Solhall menar att kollektivavtal gör att företag inte behöver konkurrera med dåliga löner och sämre anställningsvillkor, utan med sina produkter.

Och att det gäller alla företag som ställer upp på den svenska modellen.

Mycket okunskap

Ulf Solhall tror att Facebooks amerikanska tradition kan spela in när det gäller oviljan att skriva på ett kollektivavtal.

– Ibland är det väldigt mycket okunskap i sådana här fall. Man förstår inte vad ett kollektivavtal är eller så tror man att man förlorar mycket makt eller att kostnaderna inte kan överblickas och så är man emot det, säger han.

Luleås kommunalråd Yvonne Stålnacke (S) ställer upp bakom fackets krav.

– Jag tror också på den svenska modellen och jag tycker att det vore bra om Facebook kunde skriva på ett kollektivavtal med Unionen, säger hon.

SVT Nyheter Norrbotten har vid ett flertal tillfällen i dag sökt serverhallarnas platschef i Luleå, Joel Kjellgren, för en kommentar, men han har inte hört av sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Serverhallar i Norrbotten

Mer i ämnet