• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

”Det här är jätteovanligt”

Uppdaterad
Publicerad

Landstingets smittskyddsläkare Anders Nystedt har aldrig varit med om ett liknade utbrott.

Den 17 augusti var ett hundratal anställda på skolor och förskolor i Luleå på en inspirationsdag.

På dagen serverades det tilltugg och en vecka efter detta började ett 40-tal lärare insjukna i en mag-och tarminfektion. Det är oklart exakt vad som ligger bakom den stora smittan och vilken bakterie det rör sig om. Men det man misstänker är bakterien campylobacter.

Magsjukeutbrott i Luleå

–Sjukdomsbilden som de anställda har stämmer nästan precis med campylobacter, men det känns lite länge att det tog en vecka för dem att bli sjuka, säger landstingets smittskyddsläkare Anders Nystedt.

Enligt Anders Nystedt är det väldigt ovanligt att så här många smittas samtidigt i Norrbotten.

Aldrig varit med om ett så stort utbrotts

– Jag har jobbat på infektionskliniken i Norrbotten sedan mitten på 80-talet och har aldrig varit med om ett sådant här stort utbrott. Det är lite dramatik i det.

Campylobacter smittas nästan alltid via ett infekterat livsmedel som till exempel kyckling eller annat kött.

–Antingen har man inte genomstekt köttet. Men lika vanligt är att man skär köttet och inte är så noga när man diskar av. Då kan det finnas bakterier kvar som sedan kan hamna i salladen och ligga och växa. Jag kallar det för en klassisk grillsäsongsjuka, säger han.

Ett normalår får landstinget in ett par 100 anmälda fall med campylobacter. Drygt hälften av dem har skett utomlands.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i Luleå

Mer i ämnet