Marie Sundqvist drabbades

Uppdaterad
Publicerad

Lagom till årets skolstart sjukskrev sig ett 40-tal anställda inom förskolan och skolan i Luleå. Anledningen var att man drabbats av en mag- och tarminfektion. Fritidspedagogen Marie Sundqvist på Antnässkolan var en av dem.

– Först började det som en vanlig magsjuka, trodde vi. Man kunde inte behålla någonting. Det var värre än en vanlig magsjuka, säger Marie Sundqvist, fritidspedagog och resurslärare på Antnässkolan i Luleå.

Efter en inspirationsdag för drygt två veckor sedan insjuknade ett 40-tal personer som arbetar på skolor och förskolor på Bergnäset och Sörbyarna i Luleå.

Magsjukeutbrott i Luleå

Tilltugg serverades

På inspirationsdagen hade det serverats olika tilltugg och därefter hade de en efter en börjat insjukna.

Först trodde man alltså att det handlade om en vanlig magsjuka – men i fredags började rektorerna lägga ett pussel och nu tror man att det rör sig om en bakterie. En person har till och med fått åka till sjukhus.

–Man tror att det är campylobakter som i detta fall ska ha funnits i kyckling som serverades under tillställningen. Men provsvaren har inte kommit ännu, säger Agneta Hedenström, rektor på Antnässkolan och Måttsundsskolan.

Stämmer överens med beskrivningen

Landstingets smittskyddsläkare säger till SVT att de anställdas sjukdomsbild stämmer överens med bakterien. Men inga provresultat är alltså ännu klara.

Trots att ungefär hälften blev sjuka på Agneta Hedenströms skolor så har man löst situationen med vikarier och en del pusslande.

–Vi har pusslat ganska mycket och sedan har då bemanningsenheten på förvaltningen gjort en omprioritering, så de har kunnat prioritera fler vikarier till vårt område så de andra har fått stå tillbaka, säger Agneta Hedenström, rektor på Måttsundsskolan och Antnässkolan i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Magsjukeutbrott i Luleå

Mer i ämnet