Foto: SVT

Flerfamiljshus evakuerat efter storbrand

Uppdaterad
Publicerad

Flera personer fick evakueras från ett flerfamiljshus på Hertsön i Luleå efter en omfattande vindsbrand.

Larmet kom in till SOS Alarm vid klockan 23.30 på söndagskvällen. Räddningstjänsten fick först inrikta sig på att evakuera de boende. Släckningen av vinden, som blev helt övertänd, har pågått under natten.

– Det är plåttak som vi måste riva bort för att komma åt att släcka så det tar tid, säger Alf Backman, inre befäl vid räddningstjänsten i Luleå, till Norrbottens-Kuriren.

Bostadsbränder på Hertsön

Kvar på plats

När SVT Norrbotten når räddningstjänsten på måndagsmorgonen är det fortfarande tre enheter som arbetar med efterbevakningen.

– Vi måste hålla koll så att det inte flammar upp igen och sprider sig okontrollerat, säger Lars Backman, inre befäl på räddningstjänsten.

Fastigheten kommer att bli helt förstörd antingen genom brand–, vatten–eller rökskador.

Anmälan om mordbrand

Ingen person blev skadad i branden och de boende fick i natt hjälp av kommunens POSOM-grupp.

LÄS MER: ”Det var lugnt och sansat”

Polisen har även upprättat en anmälan om mordbrand. Det är fortfarande oklart varför branden startade.

– Rubriceringen är just nu mordbrand, men den kan komma att ändras senare. Vi börjar med den grövre rubriceringen för att kunna göra vissa åtgärder, säger Kristina Lantto, kommunikatör på polisen.

Ingen misstänkt

Under dagen kommer polisen att förhöra de boende och genomföra en brottsplatsundersökning.

– Vi ska även stämma av med räddningstjänsten och få deras syn på händelsen. Vi har ingen misstänkt i nuläget, säger Kristina Lantto.

Det har skett ett flertal misstänkta mordbränder på Hertsön genom åren. Men Kristina Lantto vill inte uttala sig om polisen ser ett samband mellan händelserna.

– Det är inget vi kan kommentera nu. Det är för tidigt.

Rivning väntar

Huset ägs av fastighetsbolaget Heimstaden och inrymmer totalt 14 lägenheter. De boende har erbjudits evakueringslägenheter men många har ordnat boende på egen hand berättar Heimstadens regionchef Roger Sjöstedt. 

– Det viktigaste var ju att ingen skadades. Nu har vi några jobbiga dagar framför oss, lägenheterna ska tömmas på saker och så måste vi säkerställa att alla hyresgäster mår bra och att de har någonstans att bo. 

Vad händer nu? 

– När räddningstjänsten avslutat släckningsarbetet tar vi vid och kontrollerar att det inte blossar upp igen. Polisen kommer in under dagen och påbörjar sin utredning. Men huset är totalförstört så det kommer att rivas och så blir det väl att bygga nytt, säger Roger Sjöstedt.

Uppdaterad 16.35.

Den brandtekniska undersökningen var avslutad vid 16-tiden på måndagseftermiddagen.

– Vi vet än så länge ingenting mer om brandorsaken. Vi väntar nu på att analyserna vi har skickat iväg ska bli klara, säger Kristina Lantto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbränder på Hertsön

Mer i ämnet