Flyktingarna måste flytta ut från Vattenfalls kontorshus i Porjus.

Flyktingar i Porjus måste flytta

Uppdaterad
Publicerad

Den direkta konsekvensen av att Jokkmokks kommun inte vill ändra detaljplanen för Vattenfalls kontorshus i Porjus är att flyktingarna måste flytta ut.

Det var på måndagen som kommunstyrelsens arbetsutskott i Jokkmokk sa nej till en ansökan om att ändra detaljplanen för huset.Förslaget var att gå från administrativ verksamhet till bed and breakfast permanent eller tillfälligt, butiker, samlingslokaler, service, kontor, hotell, vandrarhem.

Men så blir det alltså inte.

Flyktingar i Porjus

Asylboende redan nu

Problemet är att det redan bor flyktingar i byggnaden.

”Mer än 50, men mindre än 100”, enligt det företag som bedriver verksamheten.

–  Den verksamhet som bedrivs där är inte ens i samklang med den ansökan vi har som handlar om bed and breakfast-verksamhet. Det är ju ett asylboende redan nu, säger kommunalrådet Robert Bernhardsson (S).

Nu ska kommunstyrelsen och sedan kommunfullmäktige behandla frågan, men allt tyder på att det blir nej till en ny detaljplan även där.

Måste flytta ut

Och kommunalrådet menar att Migrationsverket borde börja planera för det redan nu.

– Det är den gamla detaljplanen som gäller och det innebär att byggnaden inte är godkänd för den verksamhet som bedrivs där, säger Robert Bernhardsson.

´Vad betyder det?

– Min bedömning är att Migrationsverket behöver påbörja en avveckling av asylplatserna i den här byggnaden och att det ska ske skyndsamt. Det tar ju lite tid att lösa de bekymren som verket har, säger han.

Vad tycker du om att det har dragits igång en verksamhet som inte får bedrivas i huset?

– Ja, jag tycker att verket generellt sätt varit väldigt kantigt i sina kontakter med Jokkmokks kommun och inte tagit hänsyn till våra åsikter.

Ont om platser

En talesperson från det företaget som bedriver verksamheten säger att det är synd om kommunen kommit fram till ett sådant beslut när det är så ont om boendeplatser överallt.

– Vi har gjort i ordning allt för att det ska vara ett säkert boende, men om de måste flytta ut så blir det genom Migrationsverket och sannolikt till en annan ort. Men vi har inte hört någonting officiellt ännu, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Porjus

Mer i ämnet