Foto: Claudio Bresciani/TT & Fredrik Sandberg/TT

För många Lars – därför blev det ”Osten”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå hockeys avgående sportchef Lars ”Osten” Bergström meddelade sin avgång i dag samtidigt som han förklarade hur han fick sitt smeknamn.

Lars Arne Bergström, 60,  växte upp på Östermalm/Bergviken i Luleå och på den tiden var Lars ett mycket populärt förnamn.

– Det var Lars, Lasse, stor-Lasse och lill-Lasse...det var alldeles för många som hette Lars i området och då blev det ”Osten” för mig när jag var en liten knatte. Så har det berättats för mig, säger han.

Rund som en ost

Och smeknamnet kom sig av att det fanns en livsmedelsaffär i hans uppväxtkvarter som sålde ost i lösvikt och att han själv som sex–sjuåring var rund som en ost, enligt de som kommer ihåg.

–Jag har kallats ”Osten” så länge jag kan minnas och jag har vant mig vid det. Jag tycker att det känns okej, säger han.

Är du nöjd med smeknamnet?

– Jadå, det är dessutom ganska ovanligt.

”Ädelosten” 1996

Under framgångstider för Luleå Hockey, som vid SM-guldet 1996, har han kallats ”ädelosten” och när det varit kris har det blivit ”mögelosten”.

– Det finns många varianter på mitt smeknamn och det får man ta. Det är en del av uppdraget som sportchef och som tränare tidigare. Jag har varit med ganska länge nu och jag tycker att jag fått ett fantastiskt stöd under åren, säger han.

”En ny fas”

Nu tycker han att det är dags att gå in i en ny fas.

– Luleå Hockey har varit en stor del av mitt liv och jag är tacksam för det, men nio säsonger är en ganska lång tid och nu vill jag rensa bordet för att fundera på att göra något annat, men först ska jag jobba intensivt säsongen ut. Jag lever här och nu och vill fullfölja uppdraget på bästa möjliga sätt, säger Lars ”Osten” Bergström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.