Foto: SVT

”Osten” lämnar Luleå Hockey

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockeys general manager Lars ”Osten” Bergström har meddelat föreningens ledning och styrelse att han inte kommer att fortsätta som sportsligt ansvarig nästa säsong. Han har varit Luleå Hockeys sportchef och general manager i nio säsonger.

– Osten har gjort ett mycket bra jobb för Luleå Hockey. Under hans nio säsonger som general manager/sportchef har vi kontinuerligt utvecklats på det sportsliga planet till att nu vara ett lag att räkna med i både Sverige och Europa. Flera framgångsrika grundserier och SM-slutspel, liksom dubbla europatitlar vittnar om detta. Dessutom har ett stort antal spelare utvecklats i föreningen och fått skriva NHL-avtal, säger Luleå Hockeys vd Stefan Enbom på klubbens hemsida.

Tacksamma

– Rollen som sportsligt ansvarig är ett extremt utsatt och krävande arbete som tar mycket tid och energi. Vi är inom Luleå Hockey mycket tacksamma för Lars insats, som orkat med trots alla tuffa krav och förutsättningar. Det är imponerande att ha haft en sådan tjänst i nio säsonger, säger Stefan Enbom.

Vuxit fram under senare tid

– Mitt beslut att inte fortsätta som general manager har växt fram den senaste tiden och jag har då försökt tänka vad som kommer bli det bästa för Luleå Hockeys framtid, säger Lars ”Osten” Bergström på klubbens hemsida.

Han fortsätter:

– När jag accepterade jobbet som sportchef i Luleå Hockey för nio år sedan så trodde jag inte att jag skulle ha det jobbet så här länge. Det är ett jobb som är både väldigt intressant och stimulerande. På grund av det stora engagemanget för Luleå Hockey har man hela tiden jobbet med sig och blir påmind om det var man än befinner sig, vilket oftast varit positivt.

Arbetsglädje

– Jag har trivts fantastiskt bra på jobbet i Luleå Hockey och jag har känt arbetsglädje hela tiden. Det har varit en ynnest att få jobba med så många trevliga och kompetenta kollegor på både kontoret och hallen. Samtidigt som jag haft förmånen att få jobba med både spelare och ledare av yttersta toppklass, vilket sporrat mig ytterligare i mitt uppdrag som sportsligt ansvarig.

Nordkorea

Lars ”Osten” Bergström var klubbens tränare när Luleå Hockey vann SM-guld 1996. Under senare tid har han förutom sportsliga framgångar också fått skarp kritik bland annat för misslyckade spelarvärvningar och för att vara alltför dominant i klubben. Hans ledarstil har i en intervju i SVT Norrbotten med den förre spelaren och expertkommentatorn Lars-Göran Niemi liknats vid diktaturens Nordkorea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.