Foto: Claudio Bresciani/TT och Vincent Yu

”Osten bestämmer allt – som Kim Jong-il i Nordkorea”

Uppdaterad
Publicerad

Luleå Hockey styrs som Nordkorea med ett gammaldags och auktoritärt ledarskap samt orealistiska förväntningar, enligt SR:s expert Lars-Göran Niemi.

Hockeyikonen och numera radioexperten Lars-Göran Niemi tycker inte alls att Luleå Hockeys lagbygge håller måttet i dag.

Och det handlar främst om stjärnvärvningar som inte levererat och unga spelars som inte släppts fram förrän laget drabbats av stora skadeproblem. 

”Hänsynslöst dåliga”

– En tabell ljuger aldrig. Ligger man tia efter 25 omgångar och har spelat två matcher mot Frölunda och blivit nollade i båda matcherna, så är det är inte bra. Luleå hockey har varit hänsynslöst dåliga under några år när det gäller nyrekrytering av spelare och gjort enorma misstag, säger Lars-Göran Niemi.

Målvakterna Joel Lassinantti och Filip Gustavsson har enligt honom spelat på topp och räddat laget i många matcher.

– Men framåt har det varit bedrövligt om man ska vara ärlig. Lagen håller inte alls den klassen att man ska prata om SM guld. Det vore bättre om man gick ut och sade att målsättningen är laget ska klara sig kvar i SHL under den här mellansäsongen då man kommer att sluta på sjunde till tionde plats, säger han.

”Som Kim Jong-il”

Det tuffa skadeläget har påverkat lagets tabellsituation, men enligt Lars-Göran Niemi har det haft positiva effekter också.

– Nu har man tvingats släppa fram Isac Lundeström, Einar Emanuelsson, Kim Jonsson och Linus Nässén. Och Einar Emanuelsson har varit lagets bästa forward i de tre senaste matcherna.

Lars-Göran Niemi: ”Lagets organisation är omodern och dålig” Foto: SVT

Men Lars-Göran Niemi menar att Luleå Hockeys problem är större än lagbygget och enskilda spelares prestationer.

– Lagets organisation är omodern och dålig. Det är inte bra om styrelse och vd är svagare än sportchefen och så är det i Luleå. Lars ”Osten” Bergström är en stark person men han ska inte vara starkare än styrelsen och vd:n för då fungerar inte en förening eller en organisation.

Det låter lite som Zlatan?

– Ja, som Zlatan eller som Kim Jong-il i Nordkorea. Styrelsen är för svag och det är sportchefen Lars ”Osten” Bergström som bestämmer i Luleå Hockey på gott och ont.

Tycker du att Lars ”Osten” Bergström ska bytas ut?

– Ja, han ska bytas ut eller få hjälp. Men det är ingen idé att göra något under säsongen. Till nästa säsong bör han absolut bytas ut mot en kraft utifrån och hela organisationen måste förändras.

”Känns väldigt tråkigt”

SVT Nyheter Norrbotten har pratat med sportchefen Lars ”Osten” Bergström som får svara på kritiken.

– Det känns väldigt tråkigt och vi blir ledsna om det finns sådana uppfattningar om föreningen. Det fungerar inte så inom Luleå Hockey, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.