Framtid S största ”partiet”

Uppdaterad
Publicerad

Det nya politiska ”partiet” Framtid S i Pajala är i dag i praktiken störst i fullmäktige tillsammans med vänsterpartiet – utan att ha ställt upp i något val. De sju politiska vildarna har redan blivit en maktfaktor.

Det händer ovanliga saker i pajalapolitiken. Det senaste var att kommunalrådet Jan Larsson (S) blev överkörd med röstsiffrorna 7-1 i komunstyrelsen när Tärendös skola räddades från nedläggning.

”Hit och dit”

Förklaringen till det är att de politiska styrkeförhållandena ändrats ännu en gång, främst för att de socialdemokrater som står på Framtid S valsedel blivit politiska vildar.

Socialdemokraterna i Pajala

– Framtid S folk gick ihop med vänsterpartiet och oppositionen och så blev det ett helt annat beslut än det som var förberett. Kostnaden för det är drygt tre miljoner kronor, säger Jan Larsson.

Han menar att kommunen blivit mer svårstyrd när Framtid S politiska vildar blivit en maktfaktor och dessutom det största ”partiet” tillsammans med vänsterpartiet.

– Vi har Framtid S med sju mandat, de så kallade centralortssossarna med fyra mandat och så byasossarna med fyra mandat, säger Jan Larsson och fortsätter:

– Det är klart att det blir mer komplicerat med så många olika falanger i ett parti. Besluten kan alltså gå lite hit och dit och det gäller att ha underbyggda förslag och bra motiveringar, säger Jan Larsson.

”En maktfaktor”

Vänsterpartiet och socialdemokraterna har en överenskommelse om att samarbeta och dela på makten i Pajala kommun.

Men det förändrades i frågan om Tärendö skola. Däremot gick det att ena sig i budgetfrågan.

– Vänsterpartiet kan luta sig mot Framtid S i kommunstyrelsen för då har de ju egen majoritet. Det kommer att bli en spännande tid fram till valet, säger Jan Larsson.

”Har egen agenda”

Johny Lantto, första namn på Framtid S valsedel, säger till SVT Nyheter Norrbotten att partiet ännu inte finns,  rent officiellt.

– Vi måste genomföra valet först, men visst har vi en egen agenda och vi har tjuvstartat vårt arbete i kommunen. Vi marscherar inte i takt med de etablerade socialdemokratin som har majoritet i arbetarekommunen, säger han.

Han medger att de sju politiska vildarna blivit en maktfaktor i pajalapolitiken.

– Självklart kan man se det på det sättet, men vi har inga särskilda ambitioner med det. Jag tycker inte att man ska dra så stora växlar på det enskilda ärendet Tärendö skola. Vi är politiska vildar som kommit in på socialdemokratiska mandat, men som inte tillhör socialdemokratin längre , säger Johny Lantto.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet