Pajala kommun Foto: SVT

Nej till (S)pränglista i Pajala

Uppdaterad
Publicerad

Nu är saken klar. Det blir inte två s-listor i Pajala, det blir i stället ett nytt parti – Framtid S.

”Det är tragiskt, men nödvändigt”, säger talespersonen, förre kommunalrådet Owe Pekkari.

Socialdemokraternas årsmöte i Korpilombolo på måndag kväll var sista chansen för en försoning inom partiet. Men förslaget att en andra (S)-lista, en så kallad spränglista, skulle tas upp på dagordningen röstades ned med en stor majoritet

”Namnkunniga personer”

Enligt arbetarekommunens ordförande Ulrica Hammarström var det inget snack om saken.

Socialdemokraterna i Pajala

–Det var ungefär 60 personer på mötet och jag skulle tippa att drygt 50 personer sade nej till det, säger hon.

Owe Pekkari, talesperson för Framtid S i Pajala är besviken över beslutet.

–Men nu är det klart att det finns ett nytt lokalt parti att rösta på i kommunvalet. Senast den 10 april ska vi presentera en lista med mellan 20 och 30 namn och mycket tyder på att det kommer att bli namnkunniga politiska personer, säger han.

”Alla utesluts”

Owe Pekkari menar att det i dag råder total partisplittring i Pajala och att bara företrädare från framför allt Junosuando, Tärendö och Korpilombolo finns med socialdemokraternas valsedel.

– Vi ska försöka samla representanter för de väljare som i dag inte har några representanter och kanske även några från byarna.

Vad tycker du om det som hänt?

–Det är mycket sorgligt och det är tragiskt, men nödvändigt att vi startar ett nytt parti, säger Owe Pekkari.

Men det kommer att få konsekvenser för de socialdemokrater som ställer upp på Framtid S lista.

–Alla kommer att uteslutas. Det råder det ingen tvekan om det. Man får inte stå på ett annat partis lista inför ett val, säger Ulrica Hammarström.

Avhopp från (S)

Owe Pekkari har också fått information att många socialdemokrater hoppat av partiet redan nu på grund av partisplittringen.

–I dagsläget är det inga strömavhopp precis. Det handlar om drygt en handfull personer som säkert kommer att stå på Framtid S lista, säger Ulrica Hammarström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialdemokraterna i Pajala

Mer i ämnet