Fritt fram för skoter till Norge

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram för svenska snöskoteråkare att korsa den norska gränsen. Det står klart efter att regeringen idag skrivit under ett avtal med Norge. – Inom skotervärlden är det här som att Nordkorea öppnar upp sig, säger en skoteråkare till SVT.

Under flera år har svenska snöskoterförare med svenska förarbevis inte kunnat passera den norska gränsen. Orsaken är att norska myndigheter inte erkänt det svenska förarbeviset eftersom det saknats ett avtal mellan de båda länderna kring körkortsregler för just snöskoter. Däremot har norska förarbevis gällt i Sverige vilket förbryllat många.

Men under onsdagen tecknades ett avtal mellan Sverige och Norge som innebär att svenska förarbevis kommer att gälla i Norge.

Skoterkörning

– Inom skotervärlden är det här som om att Nordkorea öppnar upp sig, säger Magnus Skoglind, skoteråkare i Kiruna.

– Den stora grejen, och då tänker jag lite lokalpatriotiskt, är att när Norge är på väg att öppna upp sitt skoteråkande så kanske trycket på Björkliden och Riksgränsen minskar rent skotermässigt. Så det finns ju ett egensyfte med att tycka om detta beslut.

Bättre arbete över gränsen

Kritiken mot de tidigare reglerna har till stor del kommit från svenskar som bedriver gränsöverskridande arbete, som exempelvis renskötsel, fjällräddning, naturbevakning och turism.

– Avtalet ger bättre förutsättningar för att skapa jobb och tillväxt i norra Sverige. Inte minst kopplat till vinterturismen. Det ökar gemenskapen mellan Sverige och Norge, säger infrastrukturminister Anna Johansson i ett pressmeddelande.

– Regeringen skapar nu lika bra förutsättningar för våra svenska snöskoteråkare för gränsöverskridande rörlighet som de norska har haft. Det här ser vi som en självklarhet, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

”Glädjande”

På skoterorganistationen SNOFED (Sveriges Snöskoterägares Riksorganisation) ser man också positivt på beskedet.

– Det är ett glädjande beslut givetvis, säger Kjell Landén, vice ordförande i SNOFED.

Tror du det blir många svenskar som kommer åka skoter i Norge i vinter nu då?

– Nej, det tror jag inte.  Grunden i Norge är att det är skoterförbud. Och det ändrades genom ett regeringsbeslut ifjol tror jag det var. Då tillät man kommuner att söka dispens från skoterförbudet. 112 kommuner som sökte, idag är det 20 kommuner som fått igång det och då är det bara skoteråkning efter led. Det är ingen friåkning.

Avtalet träder i kraft i mitten av december 2016.

Följande norska kommuner har idag godkända skoterspår:

Fauske, Grane, Hattfjelldal, Hemnes, Vefsn, Rendalen, Åsnes, Vinje, Grong, Namsskogan och Bardu.

Dessutom finns det spår i de flesta kommuner i Nord-Troms och Finnmark Fylke. Många kommuner arbetar för att göra snöskoterspår så till nästa vinter kommer fler kommuner i Norge ha snöskoterleder.

Källa: Snöskoterklubbens Fellesråd i Norge

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoterkörning

Mer i ämnet