Foto: TT

Fortsatt stopp för svenska skoterförare i Norge

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals norska skoteråkare färdas på den svenska sidan av gränsen, men när svenska snöskoterentusiaster vill bege sig till Norge är det stopp. Norska myndigheter säger nej.

I  fjol lättades de norska reglerna för snöskoteråkning upp och i vinter erbjuder ett fåtal norska kommuner skoterleder. Men trots att tiotusentals norska medborgare får köra skoter i Sverige vill norska myndigheter fortfarande inte godkänna svenska förarbevis på den norska sidan av gränsen, rapporterar SR Ekot.

Diskussioner med regeringen

Den svensk-norska snöskotertrafiken, som består av cirka 220.000 svensk- och cirka 80.000 norskregistrerade skotrar har nästan bara bedrivits i Sverige. Det svenska näringsdepartementet vill få till en öppen gränstrafik på båda sidorna och diskuterar nu med norska regeringen för att få till ett avtal som ger svenska förare rätt att köra i Norge.

Skoterkörning

Hoppas på lösning

Och både svenska snöskoterägares riksorganisation och Joel Bäckström vid skoterbutiken i Luleå, nyss hemkommen från en resa längs gränsen i Arjeplogs fjällen hoppas på en lösning inom kort.

– Mest rättvist är väl om vi kan få komma över och köra skoter i Norge. För där har man hört att det finns fina ställen att köra skoter på, säger Joel Bäckström till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skoterkörning

Mer i ämnet