Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Så kan din skola undvika mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Fyra tips på vad en skola bör tänka på när de ska skapa en trygg miljö.

I en kommande avhandling av utbildningsledaren och forskarstudenten Greta Rova Lindberg på LTU, har hon hittat fyra särskilt viktiga punkter som en skola bör tänka på när de ska skapa en trygg skolmiljö. Här är hennes resultat:

  1. Hela skolan-ansats. Detta innebär att alla i skolan ska arbeta med frågor som berör diskrimenering, mobbning och trakasserier. Det ska inte vara enbart några eldsjälar utan skollagen är tydlig. Alla i skolan måste jobba med detta.
  2. Elevernas delaktighet. Eleverna är experter på hur det är att vara elev i skolan.  Som lärare och rektor bör man göra eleverna delaktiga i arbetet för att skapa en trygg miljö. Det ska inte handla om att lärare och rektorer tror att någonting är si eller så, utan de måste jobba med eleverna för att få den riktiga informationen.
  3. Arbeta för ett gott skolklimat. Detta handlar om bemötande och uppförande mot varandra. Att skolan ska hitta en moralisk kompass. Skolan har även en skyldighet att göra en kartläggning över hur klimatet i skolan är. Den är viktig att skolan gör på ett bra sätt så att det som inte fungerar kan åtgärdas.
  4. Ett systematiskt likabehandlingsarbete. Detta handlar inte om att en gång per termin anordna en temadag eller plocka in en föreläsare. Utan att skapa ett kontinuerligt och systematiskt arbetssätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#mobbning

Mer i ämnet