Foto: SVT/Erica Larsson

Norrbottensmilitär ska stärka försvaret på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I 19 blir ett av de första förbanden som förstärker Gotland med 130 militärer från och med oktober. Joakim Söderström, sergeant är en av dem.

– Det känns mer på riktigt nu och jag är redo, säger Joakim Söderström som snart förflyttas till Gotland.

SVT Nyheter avslöjade förra veckan att Sveriges överbefälhavare (ÖB) beslutat att det ska finnas permanenta förband på Gotland. Då kunde SVT Norrbotten berätta att ett av de förbanden kommer från Norrbotten.

Överste Mikael Frisell, regementschef på I 19 i Boden, säger att de militärer och officerare som snart förstärker Gotland är väl förberedda.

– De kommer att fortsätta med samma uppgifter som de skulle ha gjort här hemma. De kommer öva strid och skarpskytte samtidigt som de självklart kommer lära sig mer om Gotland och terrängen då, säger han.

Enligt honom har även Ryssland ett stort intresse för Norrbotten.

– Norrbottnisk militär är i startgroparna för att förstärka Gotland, men Ryssland har även ett stort intresse av Norrbotten och mer kan det bli, säger Mikael Frisell, regementschef vid I 19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.