Foto: SVT/Erica Larsson

Norrbottnisk militär förstärker Gotland

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter kunde i dag avslöja att Sveriges överbefälhavare (ÖB) beslutat att det från och med onsdag morgon ska finnas permanenta förband på Gotland. Ett av de förbanden kommer från Norrbotten.

– Uppemot 150 militärer  kommer bemanna Gotland med anledning av det höjda säkerhetsläget där, säger Anna-Lena Hesse, informationschef vid Försvarsmakten.

Det finns inget akut hot mot Sverige i nuläget, men med anledning av säkerhetsläget i omvärlden så höjer man beredskapen på Gotland.

– Omvärldsläget har försämrats över tid och det gör att jag har fattat beslutet om permanent närvaro och att vi tidigarelägger stridsgruppen, säger ÖB Micael Bydén till SVT Nyheter.

”Bra vi får bidra”

Förbandet från I 19 i Boden är ett av flera som kommer att bemanna Gotland.

– Det är bra att vi på detta sätt både får bidra, samt testa vår förmåga, säger Anna-Lena Hesse.

Detta kan innebära att viss verksamhet står still på hemmaplan i Norrbotten, eftersom uppemot 150 militärer nu kommer att befinna sig på Gotland för en tid framöver.

– Vilka verksamheter det kan bli vill jag inte gå in på i nuläget, säger Anna-Lena Hesse.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.