Foto: SVT

Höghastighetståg i söder – snigeltåg i norr

Uppdaterad
Publicerad

Medan man i de södra delarna av landet träter om dragningen av höghastighetståg så finns en oro att vi här i norr får fortsätta att åka snigeltåg länge till.

De planerade höghastighetstågen mellan Stockholm-Göteborg och Malmö ska förkorta restiden till 2 timmar mellan till exempel Stockholm och Göteborg. En tidsvinst med 1 timme jämfört med idag. Kostnaden beräknas bli 256 miljarder kronor.

Maxfart 70 km/h

Samtidigt har Norrtåg ställt in avgångar mellan Umeå och Luleå för att tågrälsen är i undermåligt skick och tågresandet har minskat. Maxfarten är satt till 70 kilometer i timmen och restiden mellan Umeå och Luleå har ökat med 2 timmar.

Miljöpartisten Jan Nyberg är orolig för att planerna kring höghastighetstågen ska konkurrera ut järnvägen i norr.

– Ja det tror jag eftersom det är så kopiöst mycket pengar och där man inte kan visa hur man ska finansiera det. Då är det jättestor risk att de här omedelbara behoven skjuts på framtiden när det gäller både underhåll. Och Norrbotniabanan kan vi inte lita på att den kommer igång 2018 heller.

Förbättringar till sommaren

Till sommaren planerar Trafikverket att byta ut räl och slipers från Älvsbyn och 4 mil söderut. Den nya rälen är mer slitstark än den gamla.

– Ja vi renar makadam, lägger nya slipers och en ny typ av räl, säger Håkan Äijä distriktschef underhåll på Trafikverket distrikt Nord.

Arbetet med de fyra milen ska göras under sensommaren.

Trafikverket distrikt Nord har också förberett sig för att rusta ytterligare 4 mil, men väntar fortfarande på att få tilldelat pengar. Varje fyramils-etapp kostar 300 miljoner kronor att rusta. Totalt 16 mil. Hela sträckan kostar 1,2 miljarder.

”Snigeltåg inte så kul”

Under tiden fortsätter ett reducerat antal snigeltåg att rulla i skogarna mellan Älvsbyn och Bastuträsk.

– Ja vi har ju haft snigeltåg ganska länge nu mellan Boden och Bastuträsk och det är ju inte kul, säger Jan Nyberg. Att Norrtåg tycker det går så sakta att man inte ens kör tågen. Då är det befogat att prata om snigeltåg.

Regional utveckling

Sydöstra Sverige och Småland har uttryckt stor besvikelse över att de inte får någon dragning av höghastighetståg. Bra infrastruktur är starkt kopplat till regional utveckling.

– Och då känner jag sympati för dem för det är så vi känner här i norra Sverige, att man fattar inte söderut hur otroligt viktigt bättre tågförbindelser är för oss, säger Jan Nyberg. Och så ska vi dras med en urusel norra stambana där hela näringslivet protesterar.

Kanske är det så att norrbottningar och smålänningar borde gå ihop?

– Ja det kanske inte är någon dum idé, säger Jan Nyberg. Hela Sverige ska leva, satsa på hela Sveriges järnvägar, inte bara på triangeln Stockholm, Göteborg och Malmö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.