”Man utestänger hela sydöstra Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Sydöstra Sverige blev den stora förloraren under måndagen när Sverigeförhandlingen presenterade sitt förslag på var höghastighetsbanan mellan Malmö och Stockholm ska dras.

– Den första reaktionen är att det är oerhört förvånande att man utestänger hela sydöstra Sverige, säger Blekinges regionråd Christina Mattisson (S).

Det som presenteras under dagen är inte ett definitivt beslut. Förhandlarna kommer att ta fram ett förslag till regeringen på hur banan kan byggas och finansieras. Men trots att Sverigeförhandlingen nu valt att börja förhandla med kommunerna längs det västra banalternativet, så finns det fortfarande en liten chans kvar för det östra alternativet.

Höghastighetsbanan

– Skulle vi mot förmodan stöta på förhandlingsproblem är vi beredda att öppna förhandlingen med den andra sträckningen, säger HG Wessman från Sverigeförhandlingen.

– Vi kastar inte in handduken. Vi kommer att vara konstruktiva i det fortsatta arbetet, säger Christina Mattisson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Höghastighetsbanan

Mer i ämnet