Hotell blir asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Hotell Tornedalia i Övertorneå ska istället för hotellgäster ta emot 200 asylboende.

Det är entreprenören Bert Karlssons bolag Jokarjo AB som gjort uppgörelsen med hotellet. I dag gav Migrationsverket förhandsbesked och boendet öppnar redan nästan vecka.

Nyligen öppnade Bert Karlsson asylboenden i Porjus och Vuollerim.

Asylboende i Övertorneå

”Ingen slump i glesbygd”

– Det är ingen slump att det är vi i glesbygden som satsar på att ta emot flyktingar.  Det  är svårt att få bärighet på hotell och andra verksamheter när befolkningen hela tiden krymper och näringslivet påverkas av det, säger hotellets ägare Göran Simu.

Hotellet kommer på sikt bli fullbelagt.

– Jag tycker man ska se på det här positivt. Det är bra att vi kan göra en insats och hjälpa människor som har svårt, säger Göran Simu

”Det blir en riktig utmaning”

Att hotellet stänger för allmänheten tycker kommunalrådet Roland Kemppainen (S) är olyckligt:

– Hotellet har varit vår viktigaste mötesplats. Nu tappar vi möjligheten till luncher, konferenser och övernattningar.  Det finns visserligen ett litet hotell till i Övertorneå men jag är osäker på hur många rum som finns där, säger han.

Men hur påverkar det Övertorneå kommun i övrigt att det kommer 200 flyktingar?

– Vi har 175 personer som har stannat här sedan tidigare. Och visst är det positivt att det kommer nya människor till Övertorneå, men det kommer att bli tufft. Just nu kan jag inte riktigt svara på hur vi ska klara det, säger Roland Kemppainen och fortsätter:

– Det är Migrationsverket som tar ställning till ansökan att öppna asylboende och vi  som kommun acceptera och respekterar det. Men visst blir det en riktig utmaning…

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboende i Övertorneå

Mer i ämnet