Hotell i Övertorneå blir asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Redan nästa vecka väntas hotell Tornedalia i Övertorneå stå klart för att ta emot 200 asylsökande. Det efter att hotellet skrivit avtal att göra om hotellet till asylboende med Bert Karlssons bolag Jokarjo AB.

Det är allt fler flyktingar som söker sin tillflykt till Sverige och i nuläget kommer 2 000 till 2 500 asylsökande till Sverige varje vecka. Nu väntas 200 av dem komma att placeras på hotellet i Övertorneå och det oroar kommunalrådet.

– Vi har sedan tidigare 175 flyktingar i kommunen och får vi 200 till blir det svårt för oss att fixa det som behövs, utmaningen är enorm, säger Roland Kemppainen (S) kommunalråd i Övertorneå.

Asylboende i Övertorneå

Han berättar att man redan idag har svårt att få lärare i svenska för invandrare.

– Men det handlar också om annat än skolan som hälso- och sjukvård och andra behov som vi nu får  försöka lösa eftersom.

Kritisk till Migrationsverket

Han är starkt kritisk till att Migrationsverket inte fört någon dialog med kommunen om det nya asylboendet.

– Vi måste få tycka till om vad kommunen klarar av och i vilken omfattning vi kan ta emot men det lyssnar man inte till.

Men Migrationsverket försvara sig med att man enbart följer det regelverk som gäller.

– Vi måste följa lagen om offentlig upphandling, LOU, precis som kommuner gör och den är väldigt tydlig vilket innebär att vi inte får ha dialog med kommunen innan tilldelningsbeslutet är klart.

Med öppna sinnen

Men han har förståelse för kommunens kritik.

– Detta är också något som vi lyft till vår uppdragsgivare, det vill säga regeringen, att lagen om offentlig upphandling  inte passar i den här typen av frågor då kommunen ofta ställs inför fullbordat faktum

Hotellets ägare hoppas på ett bra samarbete med kommunen och ser satsningen på asylboendet som ett en möjlighet att driva företaget vidare då gäst- och konferensunderlaget sjunker.

– Vi får gå in i det här med öppna sinnen och försöka lösa saker och ting eftersom de dyker upp, säger Eirin Hannedahl som är delägare i hotellet.

Och på frågan om deras satsning kan vara lösning på en del av glesbygdsproblematiken säger hon:

– Ja, det är många som gör som vi och det är ju ett sätt att bevara och utöka arbetsplatserna. Men vi vet ju inte hur långvarigt det blir men det skall bli kul att prova, avslutar hon.

Kommenterar inte

Sveriges nye justitie- och migrationsminister Morgan Johansson vill inte kommentera Migrationsverkets kritik mot regeringen. Han säger till Nordnytt att han först måste sätta sig in i frågan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylboende i Övertorneå

Mer i ämnet