Förlorade hyreskontrakt efter brand

Uppdaterad
Publicerad

Hyreskontraktet rivet efter brand.

Av hans hem finns några sopsäckar kvar.

– Jag saknar mina grannar, säger Ulf Henriksson.

I garaget på Hertsön står det som är kvar av hans hem. Ulf Henriksson letar kupévärmaren till bilen.

– Ja vad ska man säga? Det är så rått, så brutalt. Allting försvinner bara. Det man skapat hela sitt liv.

Bostadsbränder på Hertsön

Flera bränder i området

Hertsön har drabbats av flera bränder sedan början av 2000-talet.

Det finns fortfarande ingen misstänkt för branden på Hertsön i januari i år då 20-talet personer blev bostadslösa. Polisen tror att branden började på vinden även denna gång.

Svaren från tekniska undersökningar dröjer till slutet av april.

Såg sitt liv brinna ner

Ulf Henriksson är en av dem som såg sitt liv gå upp i lågor. Men han har inte bara förlorat nästan alla ägodelar. Också grannarna har skingrats.

Enligt Hyreslagen så upphör hyreskontraktet att gälla om en bostad blir obeboelig. Fastighetsägaren har då ingen skyldighet att ordna ersättningsbostad.

– Då är det som att du får en spark i arslet och du får fixa det själv bäst du vill. Det är rent förjävligt, säger Ulf Henriksson. Jag tycker de ska ta ett större ansvar.

Rädd för ny brand

Han erbjöds ett tillfälligt boende i en campingstuga, men valde att bo hos en vän istället. Den första april flyttar han till en vindslägenhet på Hertsön.

Något han först tackade nej till.

– Ja, givetvis. En tak-etta -det är ju där det brinner... Och sen finns det ju inga brandstegar eller repstegar eller någonting. Det står inte hyresvärden för. Det måste tydligen vi hyresgäster fixa själva.

I brist på andra bostäder tackade han ändå ja till vindslägenheten till slut. Han hoppas på att behöva bo i vindslägenheten så kort tid som bara möjligt.

– Jag vet att det är många som söker sig bort därifrån av rädsla för nya bränder, säger Ulf Henriksson. Nu är ju bara nästa fråga när och var brinner det nästa gång?

Här kan du kolla på hela reportaget med Ulf!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bostadsbränder på Hertsön

Mer i ämnet