Färjekaptenen Johan Lindqvist räddar sig ur hytten. Foto: Jonas Persson

”Jag var aldrig rädd”

Uppdaterad
Publicerad

Det var kapten Johan Lindqvist som hade änglavakt när styrhytten på Bohedensledens bilfärja rasade på grund av den hårda blåsten och han säger till SVT att han inte han aldrig greps av panik.

Det kraftiga ovädret ställde till det rejält för trafikverkets färja utanför Överkalix och det började redan på överfarten till Boheden.

– Det knäppte först till under hytten och sedan hörde jag en kraftig smäll och det var troligtivs fyra bultar som lossnade och hytten började svaja och gunga, men som tur var hade jag inga passagerare på färjan. Det var ju rent livsfarligt, säger färjekaptenen Johan Lindqvist.

Storm i Norrbotten

”Skärper till mig”

Han lade till med färjan vid Boheden och försökte knyta fast en lina i ett av bulthålen i väntan på att en traktor komma skulle kunna staga upp hytten och förhindra att den rasade.

– Det var lite dumdristiskt nästan, men jag slog snabbt en pålstek i ett av bultfästena  och sprang ned för stegen för att knyta fast linan i något, men det var kört när hytten rasade. Det var inget kul det. Jag lyckades inte lösa problemet,  säger Johan Lindqvist. 

Vad kände du när hytten rasade?

– Ja...när jag utsätts för faror och sånt så är det som att jag skärper till mig när många andra grips av panik, så jag tog det ganska bra, säger han.  

 Vad händer nu?

 I morgon kommer Dykab, för det är de som har jobbat en del med färjan, säger Johan Lindqvist.

En vecka

Roger Olofsson, ansvarig för Trafikverkets färjor i Boheden och Avan, säger att transportstyrelsen kommer att inleda en utredning så fort som möjligt.

– Vi har vissa teorier, men vi måste få veta vad som hänt och jag skulle gissa att trafiken kommer att ligga nere i en vecka i alla fall, säger han.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm i Norrbotten

Mer i ämnet