Rök sprids från branden på en avfallsanläggning i Kiruna, in över samhället.

Räddningschefen: ”Röken är giftig”

Uppdaterad
Publicerad

Räddningschefen Thomas Winnberg uppmanar alla som bor i området kring avfallsanläggning i Kiruna att hålla sig inomhus och fortsätta att hålla fönster och ventilationer stängda.

– Det kommer att brinna i flera dagar i soporna. Vi arbetar med att släcka branden, men det går inte att bara spruta vatten, utan vi behöver schakta jordmassor på soporna för att stoppa branden, säger räddningschefen Thomas Winnberg.

Den stora branden, som startade vid 18–tiden på tisdagskvällen, är just nu under kontroll. Men röken är fortfarande skadlig och allmänheten uppmanas därför att undvika att vistas i röken.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

LÄS MER: ”Branden är just nu under kontroll”

– Röken är giftig. Det är massa plaster i avfallen som bildar giftiga ämnen. Röken ska man inte vistas i och man ska se till att fortfarande stänga ventilationer och fönster där röken fortfarande drar över.

LÄS MER: Förskolor och butiker håller stängt på grund av röken

Räddningstjänsten och olika entreprenörer som arbetar med branden hoppas att snart få stopp på rökutvecklingen.

– Just nu är vindriktningen gynnsam. Det blåser bort från staden och mot mer obebodda områden, säger Thomas Winnberg, räddningschef.

LÄS MER: Här sprids röken över Kiruna

På Kiruna kommun håller man på att ta prover på vatten och mark. Detta då det sprutats mycket vatten på branden som kan vara förorenat och rinna ut i bäckar och marker i närområdet.

– Miljöavdelningen på kommunen och Tekniska verken jobbar nu med att ta prover på vatten och mark för att säkerhetsställa att vi håller oss inom viktiga nivåer, säger Anders Karlsson, förvaltningschef på miljöförvaltningen på Kiruna kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

Mer i ämnet