Här ser man hur en stor del av avfallsanläggningen brinner. Foto: Privat

Efter branden – delar av Kiruna stängs ned

Uppdaterad
Publicerad

En del förskolor, fritidshem, fotbollsskolor, butiker och kontor valde att stänga ned på onsdagseftermiddagen på grund av den stora branden på avfallsanläggningen i Kiruna.

En av de verksamheter som valde att stänga för dagen var Thule förskola i centrala Kiruna.

– Vi stängde precis. Det är på grund av att personalen känner röklukt i lokalerna. Det är en säkerhetsåtgärd, säger Annica Turovaara, förskolechef på Kiruna kommun.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

LÄS MER: Brand i Kiruna – boende uppmanas stanna inomhus

Enligt Annica Turovaara är det ett antal förskolor som skickat hem barnen på eftermiddagen på grund av röklukt inomhus. Men enligt henne har det inte funnits någon oro varken hos föräldrar eller barn.

Kommer ni att hålla öppet imorgon?

– Vi får avvakta under eftermiddagen och ta ställning till det då. Tanken är att det är öppet. Men vi måste avvakta och se hur vindarna far och hur det är i lokalerna.

LÄS MER: Här sprids röken över Kiruna

Även fotbollsskolor, åtta fritidshem, Elgiganten, apotek, Bilprovningen och CSN kundcenter håller stängt.

–  Huruvida om vi har öppet imorgon beror på utvecklingen av branden och vad myndigheterna ger för rekomendationer. Säkerheten får gå först, både när det gäller kunderna och medarbetarna, säger Jessica Wallin, kommunikationansvarig på Elgiganten.

Här brinner det i Kiruna.

Kommunens säkerhetschef Jan Lundmark uppmanar alla att stänga sin verksamhet om de upplever obehag.

– Ingen ska behöva må dåligt över att vara på en arbetsplats. Vi säger inte vem som ska stänga ned, utan det måste varje verksamhet bedöma från fall till fall, säger Jan Lundmark, säkerhetschef på Kiruna kommun.

Han fortsätter:

– Det är framförallt de som har sin verksamhet i industriområdet som håller stängt.

Räddningstjänsten: Röken innehåller plast

Enligt Thomas Winnberg på räddningstjänsten håller man just nu på att täcka branden med sand och jordmassor för att kväva branden.

– All brandrök är giftig och dålig. Den här röken innehåller en massa plast och sådant där, så den är sämre än trärök, säger Thomas Winnberg.

Enligt räddningstjänsten så kommer inte vindriktningen ändras under det kommande dygnet.

– Vindarna kommer vara nordliga. Så som röken ligger nu kommer den fortsätta göra ett och ett halvt dygn till säger prognosen. Innan dess så hoppas vi att vi kommer ha hunnit täcka över brandmassorna, säger Thomas Winnberg.

Röken är problemet

Området som brinner är ungefär 100 gånger 100 meter. Branden är under kontroll men det är röken som är problemet enligt Winnberg. Om allt går som förväntat så hoppas man ha täckt över brandmassorna och satt stopp för rökutvecklingen imorgon.

– Någon gång under förmiddagen imorgon så borde det vara klart om allt flyter på, säger Thomas Winnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

Mer i ämnet