Nu ska saneringen påbörjas på avfallsanläggningen i Kiruna efter branden i juni. Foto: SVT

Sanering efter sopbranden i Kiruna påbörjas

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår förberedelser för en sanering efter storbranden på Kirunas avfallsanläggning, saneringen kommer igång nästa vecka och beräknas att pågå i 8 veckor.

Prover som har tagits på vatten visar att grundvattnet inte har förorenats men släckvattnet visar spår av organiskt material och kväve.

Det är 15.000 ton jordmassor som användes för att täcka sopbranden på avfallsanläggningen i Kiruna i somras, som nu ska tas bort i samband med saneringen.

–  Vi ska skala av jorden försiktigt och ta prover för att se vilken kvalité jorden har. Vi har avsättning för jorden men om det räknas som farligt avfall måste den köras bort härifrån, säger Jörgen Wallmark, driftchef på Kiruna avfallsanläggning.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

Soporna som ligger under jordmassorna får inte deponeras. Det är orsaken till att soporna måste bort, och planen är att elda upp dem i värmeverket.

– Sopor är organiskt material så det kan inte läggas upp på deponi. Går det inte att elda upp i värmeverket så finns det anläggningar som kan ta emot soporna men troligtvis kan vi köra det mesta till värmeverket, säger Jörgen Wallmark.

Så här såg det ut när räddningstjänsten arbetade med att släcka branden i sommar. Foto: MATTIAS FORSBERG / TEKNISKA VERKEN

Prover som har tagits efter branden visar att grundvatten, ytvatten och dricksvatten har normala värden men släckvattnet som har runnit ut till en myr i området har spår av organiskt material och kväve.

– Vi kommer att följa upp vad som händer med släckvattnet i myren med nya prover, säger Emilia Öberg, miljöingenjör på Tekniska verken i Kiruna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brand på avfallsanläggningen i Kiruna

Mer i ämnet