Foto: Våren 2013 skedde två urspårnignar på den aktuella sträckan av stambanan.

Kräver omedelbart spårbyte

Uppdaterad
Publicerad

Företrädare för länet uppvaktade idag infrastrukturministern för att protestera mot att Trafikverket skjuter upp spårbytet på stambanan mellan Bastuträsk och Boden.

Med anledning av Trafikverkets senareläggning av spårbytet på Stambanan genom Övre Norrland, delen mellan Bastuträsk och Boden, fick infrastrukturminister Anna Johansson idag uppvaktning av företrädare för Västerbotten, Norrbotten och näringslivet.

Företrädarna begärde att regeringen snarast ska ge Trafikverket direktiv och finansiella förutsättningar som säkerställer att spårbytet på Stambanan genom Övre Norrland delen Bastuträsk-Boden genomförs med ett slutförande år 2016, skriver länsstyrelsen i Norrbotten i ett pressmeddelande.   

– Banans lägre standard tillsammans med åratal av uteblivet planmässigt underhåll riskerar att få omfattande ekonomiska konsekvenser i närtid. Detta kan utvecklas till ett allvarligt hot mot näringslivets investeringar och Sveriges sysselsättning och tillväxt, vilket är helt oacceptabelt, säger Norrbottens läns landshövding Sven-Erik Österberg i pressmeddelandet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trafikverket skjuter på banbyte i Norrbotten

Mer i ämnet