Överlägger till på måndag

Uppdaterad
Publicerad

Rättens överläggningar hinner inte bli klara idag. Beslut om ifall den åtalade ska släppas fri i väntan på dom samt genomgå en stor rättspsykiatrisk utredning meddelas på måndag.

Här kan du följa direktrapporteringen

Kl 9 börjar rättegången.

Rättegång styckmordet i Boden

Målsägarbiträdet är Elisabeth Massi Fritz  representerar den mördade 20-åringens mamma och styvpappa. Hennes ambition är att försöka höja skadeståndet till familjen.

Åklagarsidan representeras av Ulrika Schönbeck och Anna Bergström. Kompletterande förhör med 22-åringen kring en syntettråd som hittats på en kroppsdel kommer att göras. En tråd som kan tillhöra 22-åringens ryggsäck.

22-åringen försvaras av Bo Forsberg samt Carolina Holmberg.

Rättegången är något försenad eftersom alla inte är på plats.

40 minuter försenad börjar nu  kl 09.40 rättegången.

Förhör med den misstänkte 22-åringen inleds.

Åklagare Anna Bergström inleder med att offrets telefon gick ner på ett konstigt sätt . Polisen har tagit ytterligare kontakt med en expert som säger att 20-åringens telefon batteri kan ha stängts av.

Åklagare Ulrika Schönbeck frågar omhans gymnasieutbildning i Övertorneå där det finns en inriktning för elever med Asperger. Hon frågar om han sysslade med träsnideri.

 -Ja, svarar han.

Hon vill komma in på det stämjärn som en kompis ska ha sett i hans lägenhet.

-Jag har aldrig haft ett skålformat verktyg hemma, säger 22-åringen. Han säger sig däremot ha haft ett platt stämjärn.

Han får frågan om han karvat i sitt rumsbord och svarar att han gjort det med en morakniv.

Burit ut något stort

Ett vittne ska ha sett 22-åringen bära ut ett större föremål från lägenheten någon gång i maj.

-Den enda gången jag burit ut något stort är när jag bar ut sängen.Och då tror jag brorsan eller farsan var med, säger 22-åringen.

Åklagaren undrar varför han googlat på hundars anatomi samma natt som den dog.

-Jag vet inte, blir svaret.

Airsoftgeväret i bilen

Åklagarna förhör vidare.

-Airsoft-geväret som du haft i ditt garage, det låg kvar i ditt bagageutrymme när polisen tog det i beslag. Är det riktigt att sista du använde det 11 maj och att det låg kvar i bilen det 23?

-Ja, men det har också legat i mina föräldrars härbe,  säger 22-åringen. På frågan om han tagit upp ett airsoftvapen i lägenheten under den aktuella tiden svarar han nej.

Målsägarbiträdet tar vid

Målsägarbiträdet Elisabetz Massi Fritz citerar ett vittne som ska ha sett 22-åringen bära ut ett föremål som dessutom var täckt av något vitt. Hon menar att det är hans duschdraperi som är borta.

Den misstänkte svarar att det åkte ut i samband med en storstädning nån gång i februari och att han inte har någon tidsuppfattning.

Han får frågor om den döda hunden och hur han tog den till älven.

Jag ville inte ha en död hund i lägenheten. Har det inte framkommit ganska tydligen hur hunden dött? Vad har min döda hund med det här mordet att göra? undrar 22-åringen med lätt irriterad röst.

Stängda dörrar

Efter dessa inledande frågor blir det stängda dörrar på rättegången.

Åklagaren Anna Bergström börjar sakframställningen.

– Mycket talar för att hon (20-åringen) låg när hon dog. Det var en uttdraget dödsförlopp och obduktionen visar att hon kan ha varit utsatt för tryck mot halsen före döden, säger hon.

-Det sista livsstecknet från henne är det sms hon skickar 18.40 till XX  (karatetränaren reds anm) och vi menar att hon mördas kring den 4 maj, säger åklagaren.

Utredningen visar att det är 22-åringen som är gärningsman menar åklagaren.

Bilen

Under perioden 4 till 23 maj har han inte lånat ut sin bil vid ett enda tillfälle, säger åklagaren.

I förundersökningen, innan han får veta att det finns blod i bilen, säger han att han brukar låsa bilen. Han ändrar sig alltså, säger åklagaren.

Om någon velat plantera blod i hans bil så ska denna person ha den stora turen att hitta hans bil på parkeringen eller ha god kännedom om hans förehavanden. Personen ska också ha kunnat ta sig in utan åverkan

Tejpen

-Att någon annan person ska ha hämtat tejprullen från hans bostad, använda den på offret, och sedan återlämna den är osannolikt även om han inte låser sin bostad, säger åklagaren.

Tejprullarna är avdragna på samma sätt. Så tejpbitarna i offrets hår kommer från den tejprulle som ägs av honom, säger åklagaren.

Mordplats

22-åringen menar att det DNA som återfinns på offrets vrist ska beror på att de haft sex. Åklagaren menar att det beror på att han dragit kroppsdelarna.

Åklagaren menar också att 22-åringen har tagit kontroll över offrets mobiltelefon.

Åklagren frågar sig vidare om bostaden har varit mordplatsen.

-Det vet vi inte.Bostaden är närmast fri från tekniska bevis. Därför har vi tidigare varit skeptiska till teorin att mordet skett där, säger Schönbeck

-Men det är inte uteslutit att han huggit henne i bröstet med verktyget utan att det gett blodspår i lägenheten. Däremot mer osannlikt att samtliga hugg skett där eftersom det inte hittats något blod, säger åklagaren.

Fysik och psyke

-Den åtalade  har försökt framställa sig som fysiskt svag men han är fullt kapabel att fysiskt klara av detta, hävdar åklagaren.

 -Han har inga fysiska funktionshinder och han rör sig fritt i skog och mark.

Åklagaren ställer sig frågan om den åtalade är psykiskt kapabel att genomföra mordet.

-Ja, en person med Asberger har främst problem med det sociala samspelet. Trots sitt funktionshinder är han kababel att genomföra sånt han är motiverad till, säger Schönbeck.

-Vad gäller hans funktionshinder kan vi snarare säga att det hjälpt honom. Han har kunnat stänga av vad som hänt, säger åklagaren.

Besöket hos brodern

Åklagaren tycker också att det är konstigt att han i samband med mordet åker till brodern för att han känner sig ensam och sedan bara är där i 20 minuter.

-Vi tror att han åkte till brodern och föräldravillan för att hämta något. Kanske en yxa. Vi tror inte ens att han var berusad vid det tillfället, vilket han hävdat, eftersom brodern inte heller märkt av det, säger åklagaren.

Försvaret ber om paus

Den åtalade är påverkad av åklagarens framställan. Han skakar till ett par gånger och hans advokat ber om en kort paus.

Efter cirka 20 minuter återupptas sakframställan av åklagare Ulrika Schönbeck.

Hon säger att  karateränaren, som haft ett förhållande med 20-åringen, inte utgjorde ett hot mot 20-åringen.

Åklagaren anser att den 50-årige karatetränaren har ett bra alibi för den fjärde maj.

 -Att han ska ha mördat henne och sen försökt sätta dit XX (22-åringen reds anm) är helt uteslutet, säger hon.

Mördat och styckat

Åklagaren sammanfattar och säger :

-Han (den åtalade)  är den sista som veterligen har umgåtts med henne och sett henne livet. Att någon annan skulle utföra mordet och sedan dra in honom, i detta finns det inget som talar för. Nej han har mördat henne den fjärde maj, säger åklagaren.

Han har sedan styckat henne. Vi vet inte var eller varför han gjorde det. Han har inte gett oss de uppgifterna. Men han har utdelat hugg mot hennes vitala delar. Dödskampen var utdragen och måste ha inneburit en svår kamp för en 20-åring.

Yrkar på livstid

-Straffvärdet för gärningen motsvarar livstids fängelse. Med hänsyn till hans person och paragraf 7 utredning är vårt yrkande att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning och att han ska bli kvar i häktet, säger åklagaren.

Målsägarbiträdets sakframställan

Målsägarbiträdet Elisabetz Massi Fritz som företräder offrets familj gör sin framställan. Hon inleder med att säga att detta är ett typiskt indiciemål och att det är en svår uppgift att knyta ihop och värdera bevisningen.

Massi Fritz tar upp det faktum att det fanns tejp kvar på offrets huvud och att hon därför måste ha varit emballerad.

-Man måste fråga sig om han (22-åringen) är trovärdig. Då ska hans uppgifter ligga till grund för tingsrättens bedömning. Men jag och åklagarna hävdar att han lämnar så osannolika uppgifter att dom kan lämnas utan hänseende, säger hon.

Psykisk bedömning

-Jag tror vi måste analysera vem han är och vad han har för diagnoser, säger Massi Ftitz om 22-åringen. Det finns en problematik redan från barndomen.

-Det här är inget annant än en klipsk ung man som haft lätt att ta in förundersökningen som vi alla haft ganska svårt att ta in. Jag tycker det är imponerande. Så att han är så borta som försvaret gör gällande håller inte, säger målsägarbiträdet.

Målsägarbiträdet pekar på personalia som skulle visa på att han har en problematik som gör honom särskilt möjligt som gärningsman.

Olycklig kärlek  

22-åringen och 20-åringen var ihop för tre år sedan befäster Masi Fritz. När de sen träffades igen så ska 22-åringen ha blivit kär i henne och att det var obesvarat.

-Det var en olycklig kärlek. För hon älskade XX (karatetränaren reds anm ), säger målsägarbiträdet.

Målsägarbiträdet tar upp hur ett kvinnligt vittne, en före detta flickvän, berättat om att den åtalade tagit strypgrepp på henne.

-Har hon (20-åringen) också blivit utsatt för strypgrepp? Han kan ha blivit arg på henne för att hon smsade X X(karatetränaren). Eller har han tagit ett grepp och skrämt upp henne? Något har hänt för vi vet att hon försökt ringa 112, säger Massi Fritz

Ifrågasätter den åtalades trovärdighet

Målsägarbiträdet menar att den åtalades trovärdighet under rättegång och förhör kan ifrågasättas. Hon tar bland annat upp det faktum att ett vittne sett honom bära ut något ur sin lägenhet.

-Och det är inte sängen som bärs ut, som han själv påstår, för den bars ut i februari. Han bar ut kroppen och dolde den med duschdraperiet. Kroppen behövde komma ut innan 7 maj då boendestödjaren skulle dit och städa, menar Massi Fritz

Målsägarbiträdet sammanfattar det hela med att det finns en klar indiciekedja som binder 22-åringen till gärningen. Det är så många osannolika delar som kan lämnas utan hänseende, hävdar hon

Skadeståndskravet

Massi Fritz vinkar undan vittnesmålet där ett kvinnligt vittne säger sig ha sett offret lämna den åtalades lägenhet.

Den flickan bar ingen påse med läxböcker och det finns fler flickor med liknande utseende i Boden, säger hon.

Hon går sedan in på det skadeståndskrav som föräldrarna kommer att ställa till rätten.

-Hennes föräldrar har känt en plågsam ångest. Det var rena mardrömmen fram till 20 maj då man hittade kroppsdelar från henne och när beskedet kommer så rasar allt samman för båda föräldrarna

-Tänk er själva. Ens barn har försvunnit, mördats, styckats och kroppsdelarna har gömts undan. Och båda mina klienter har fått svar av media vad som hänt. Varje morgon har de varit rädda för att få veta vad som står i tidningen eller sägs på nyheterna.

-De är fortfarande rädda för vad de ska få veta. Skadeståndsbeloppet kommer aldrig kunna ersätta deras personskador. Men skadeståndsbeloppen behövs för professionell behandling och det blir en markering från samhällets sida, säger målsägarbiträdet.

Hon menar att styvpappan också ska ha ett större skadestånd. Även för indirekta personskador. 50.000 kronor är praxis men hon yrkar på ett högre belopp på grund av omständigheterna.

Mamman snyftar

När målsägarbiträdet pratar om skadestånd börjar offrets mamma snyfta, men hon lugnar sig och rätten väljer att fortsätta.

-Rätten kan själva se hur mina två klienter har mått under rättegången. MIn klient (mamman) har haft självmordstankar och familjen är splittrad på många sätt. Båda målsäganden behöver professionell behandling och ni kan uppskatta skadan till ett skäligt pris., säger målsägarbiträdet,

Hon yrkar på 150.000 kronor i ersättning. Hon tackar också rättens ordförande för bra bemötande

Försvarsadvokatens slutplädering

Försvarsadvokaten Bo Forssberg inleder sin slutplädering med ett konstaterande.

-Det har varit mycket spekulationer i det här målet. Mer än vad som är vanligt. Vi ska bemöta det. Det här är en mycket allvarlig mordrättegång. En ung man är anklagad för ett mord på någon han tyckte om.

Han framhåller att det funnits många tvivel i det här fallet och trycker på det faktum att det måste vara ställt utom allt rimligt tvivel att någon när skyldig innan man blir dömd.

Den andra advokaten Carolina Holmberg säger att experutlåtande om när offret  dött kan handla om flera dagar.

-Han har inte kunnat säga att hon med säkerhet dog den 4-5 maj. Det kan handla om åtta dagar framåt, vilket han förklarat. Den som inte förstått det har inte förstått något av hans utredning, säger hon.

Det sista smset  

Forssberg fortsätter med att tala om den mördades telefon.

-Vi kan se att hon skickat ett sms klockan 18.40 från den mast som finns nära hans (den åtalades red anm)  bostad. Hennes telefon kopplar upp under den tid hon befunnit sig hos honom sedan har hon befunnit sig utanför täckningsområdet eller att telefonen slagit av av någon anledning.

-Telefonen slås av 23.53 och där under några timmar kan hon ha hunnit förflytta sig till en annan plats. Vi har ett kvinnligt vittnesmål som ser en kvinna komma gående cirka 21.30 ungefär en halvtimme efter att hon lämnat hans bostad, säger Forssberg

Skriken

Han går vidare med att påtala att det är anmärkningsvärt att inget av de tre vittnena som bor nära den åtalade har nämnt att de hört skrik i de första förhören. De tre vittnena är närstående till varandra

-De sa också att det blivit mer och mer övertygade ju länge tiden gått och så fungerar inte minnet. Efter att de försått att han (22-åringen) är misstänkt har de blivit allt mer övertygade om att de hört något. Ingen av de tre har kunnat utesluta att det var en tv de hörde. De tre vittnena saknar trovärdighet. Det har kommit till sen det blev klart att han (22-åringen) är misstänkt, hävdar försvarsadvokaten.

”Vag teknisk bevisning”  

-Man kan inte dra några slutsatser av att det inte finna några saliv-DNA på hennes kropp, för kroppen hittades efter tre veckor, säger försvaret.

Försvaret hävdar att den åtalade ställde in softairgunspelet den 5 maj på grund av diarré.

 -Att han inte pratar om det med en kompis är inte konstigt, för det är väldigt personliga saker, säger Bo Forssberg

-Att han inte ringer henne (offret red anm)  när hon är borta är väl inte konstigt eftersom han bland annat via tidningar vet att hennes telefon inte fungerar. Hade han velat dölja ett mord borde han väl ha fortsatt att ringa till henne, nu vänder man på det säger Forssberg.

Brottsplatsen

Advokaten trycker sedan på att mordplatsen inte är funnen

-Det är ett enormt område vi pratar om. I hans egen bostad, föräldrarnas bostad och dera sommarstuga hittar man ingenting som tyder på att det är en mordplats. Teknikerna säger själva i förhörsprotokollen att ingenting tyder på att hans lägenhet är en brottsplats.

-Via ett vittne ska vi underförstått förstå att 22-åringen ska ha burit ut en kropp utan att lämna spår...det är uteslutet. Det vi vet är var kroppsdelarna har återfunnits och det är i och runt det gula ödehuset. Ett område där många vistas, säger advokaten.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegång styckmordet i Boden

Mer i ämnet