”Man får inte ta livet av folk”

Uppdaterad
Publicerad

Det var Ylva Rienesunds son och tidigare make som dödsstörtade i gruvan i Malmberget när linan till en hisskorg, fäst i en mobilkran, brast.

Gällivare tingsrätt slog i dag fast att inget av de företag som jobbade vid gruvan vid tillfället kan hållas ansvarigt för olyckan. När SVT träffar Ylva Rienesund hemma i Töre på torsdagseftermiddagen säger hon så här:

– Klart jag är besviken. Två nära och kära har dött och mer eller mindre är det som att det är deras fel…”Vad hade de där att göra….”

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Åklagaren hade väckt talan om arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död mot LKAB, NCC och tre andra mindre företag. Enligt åtalet hade de fem företagen inte fullföljt sina skyldigheter för att förebygga olycksfall.

”Man får inte göra så här”

Men tingsrätten slår fast att det dels var tillåtet att använda mobilkranen för arbetet eftersom det inte fanns godtagbara alternativa arbetssätt. Dessutom anser rätten att eftersom kranen blivit godkänd i besiktningen så fanns det ingen anledning att undersöka den i jakt på misstänkta fel.

– I familjen har vi fått en blek tilltro till rättsväsendet, säger Ylva Reinesund. Hon anser att domen sänder felaktiga signaler om förtagens ansvar för säkerhet och arbetsmiljö.

– Man får inte göra så här och ta livet av folk på jobbet. Men det verkar som att det är godkänt i Sverige. Klart jag är besviken, men jag måste ju ta hand om min familj. Jag har sju barn kvar i livet och vi måste gå vidare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Mer i ämnet