Olyckan i Malmbergsgruvan till hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Alla fem åtalade företagen friades tingsrätten för olyckan i Malmbergsgruvan 2010. Men det blir en fortsättning i hovrätten. Åklagaren har lämnat in en överklagan.

Det var i maj 2010 som far och son dödsstörtade i en hisskorg när de arbetade i ett schakt i Malmbergsgruvan. Det har tog över fem år innan händelsen kom upp i tingsrätten och det blir en fortsättning på det utdragna rättsliga efterspelet.

Miljöåklagaren Stig Andersson håller inte med i tingsrättens resonemang och han ställer återigen fem bolag till svars. Det handlar om LKAB, huvudentreprenören NCC, företaget där det förolyckade var anställda respektive utlånade till samt företaget som ägde mobilkranen.

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

– Jag har en annan uppfattning än tingsrätten huruvida den aktuella arbetsmetoden var tillåten eller inte. Vi gör olika tolkningar av Arbetsmiljöverkets föreskrifter, säger han.

Kritiserad handläggning

Det handlar om i fall det var tillåten att använda en mobilkran för att fira ned arbetare i hisschaktet. Att olyckan inträffade på grund av att linan lossnade i sin infästning är fastställt.

Justitieombudsmannen har redan kritiserat åklagaren, åklagarmyndigheten och polismyndigheten i Norrbotten för den långsamma handläggningen. När fallet kan komma upp för förhandlingar i hovrätten är inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Arbetsplatsolyckor i Norrbotten

Mer i ämnet