Mejeriet i Luleå nedläggningshotat

Uppdaterad
Publicerad

Sänk dieselskatten och inför statliga lånegarantier för de hårt pressade bönderna.

Det är några av de krav som LRF ställer på regeringen, för nu klarar inte de svenska bönderna konkurrensen från de utländska bönderna.

Drick mer mjölk, men drick den mjölk som producerats av din lokale bonde. Så lyder stridsropet från LRF.

Norrmejerier drar ner

– Människor ska naturligtvis välja det dom föredrar, men dom ska veta att mjölken som produceras av svenska bönder innehåller mindre antibiotika och kommer från kor som får vara utomhus på sommaren, det är gladare kor, säger Ebba Lindsö, ledamot av LRF:s förbundsstyrelse som besökte LRF Norrbottens årsstämma idag.

Ta bort skatt

LRF kräver att regeringen sänker dieselskatten för Sveriges bönder och så jämför man med gruvbranschen som betalar hälften så mycket i dieselskatt som bönderna. Allra helst skulle man vilja få bort dieselskatten helt och hållet.

– Ni vill egentligen bli skattebefriade?

– Ja, egentligen vill vi ju ännu mera för det är ju en så kritisk situation just nu. Säg att man skulle lyfta bort lite från arbetsgivaravgiften under en period för att rädda jordbruket i Sverige. Det är ju också en lätt åtgärd som skulle kunna vara riktad, säger Nils-Olov Lindfors, ordförande för LRF Norrbotten.

Nedläggningshot

Mjölkproduktionen i Norrbotten den fortsätter att sjunka, det visar siffrorna från förra året och det innebär att mejeriet i Luleå nu hotas av nedläggning.

– Går det inte runt då händer det som är värsta fallet och det är att mejeriet måste läggas ned, säger Nils-Olov Lindfors.

-När vet ni det?

-Det vet vi inte förrän underlaget sviker och vår förhoppning är ju att underlaget ska vända så att vi får ett ökat inflöde av mjölk till mejeriet.

”Vi producerar bättre mat”

-Men om svenska bönder inte klarar konkurrensen internationellt, varför ska dom då finnas kvar?

-Därför att vi i Sverige producerar en bättre mat och vi har en tuffare lagstiftning än några andra länder, säger Ebba Lindsö LRF.

-Men om konsumenterna inte köper produkterna?

-Konsumenterna, tror jag kommer att börja köpa det. Jag tycker att vi ser ett trendskifte, man vill ha mer närproducerad mat och man börjar att förstå att Sveriges bönder producerar mat med hög kvalité, säger Ebba Lindsö.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrmejerier drar ner

Mer i ämnet