Norrmejeriers framtid i Luleå oviss

Uppdaterad
Publicerad

Norrmejerier måste sänka alla kostnader på grund av den hårt pressade ekonomiska situationen.

Nu ska koncernen se över strukturen med mejerierna i Umeå och Luleå och osttillverkningen i Burträsk och oron växer bland de anställda.

En överproduktion av mjölk, en hård konkurrens från butikernas egna mejerivaror, sjunkande ostpriser i Europa och Rysslands importstopp har skapat en besvärlig ekonomisk situation för Norrmejerier.

Norrmejerier drar ner

Redan nu står det klart att 25 av 485 jobb kommer att försvinna under 2015 och mjölkersättningen till bönderna sänktes med 30 öre per kilo före jul och under februari med ytterligare 25 öre.

Ser över strukturen

Norrmejerier ser över sin stryuktur. Men det räcker inte med det. Alla kostnader måste sänkas, enligt koncernledningen.

-  Vår intjäningsförmåga är lägre och därför måste vi sänka kostnaderna, både för mjölkråvaran och inom företaget, säger vd Bo Rasmussen.

Norrmejerier ska nu se över hela sin verksamhet i jakten på kostnader som kan sänkas.

Det gäller även strukturen med mejerierna i Umeå och Luleå och osttillverkningen i Burträsk.

Rädd om jobben

Kan verksamheten i Luleå vara i fara?

– Det vet jag inte. Det beror på vad utredningen kommer fram till. Vi har beslutat att genomföra översynen och vi gör det helt förutsättningslöst, säger Bo Rasmussen..

Anders Lundström, facklig företrädare vid mejeriet i Luleå och ledamot av Norrmejeriers styrelse, känner oro inför framtiden.

– Ja, det är klart att man är rädd om jobben i Luleå och det är aldrig kul att man ska granska sig själv. Jag hoppas att mejeriet blir kvar såklart, men det är inget snack om saken att det här skapar oro, säger han.

Ostpriset stiger

Norrmejeriers styrelseordförande Henrik Wahlberg menar att det är den pressade marknadssituationen som gör att koncernen måste agera.

Men han påminner om att koncernen gjorde en liknande översyn av strukturen redan 2010.

– Den visade att vi skulle fortsätta som vi har gjort tidigare Vad den här utredningen kommer att visa, det vet vi inte ännu. Men jag förstår att det här skapar oro, säger Henrik Wahlberg.

Men han hoppas på bättre tider för mjölkbönderna.

– Det kommer signaler om att ostpriset så sakteliga är på väg att stiga i Europa. Om vi har lite flyt så kanske det kan börja vända uppåt under det andra halvåret i år, säger Henrik Wahlberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrmejerier drar ner

Mer i ämnet