Ministern i den samiska hetluften

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) till Jokkmokks marknad. Bland annat för att träffa sametingets styrelse för första gången.

Men konflikten kring gruvdemonstrationen på lördag hade inte nått ministerns öron. Knallar har hotat att lämna marknaden om demonstranterna korsar marknadsplatsen.

– Demonstrationen kände jag till men inte att några tänkte lämna stället. Jag är övertygad om att polisen vet bäst om hur man löser det. Som demokratiminister tycker jag att dialog är ett verktyg som är framgångsrikt och det vet jag att polisen väl känner till, säger Alice Bah Kuhnke.

Jokkmokks marknad

Träffade sametinget

Just frågan om konflikten mellan gruvnäring och rennäring var en av de saker som Alice Bah Kuhnke diskuterade med sametingets styrelse tidigare i dag.

– Det är en konflikt som pågått länge och som är väldigt allvarlig. Om det är någonting som vi verkligen har betonat och som jag har samtalat om med Sametinget så är det att vi behöver en väldigt mycket bättre dialog. Och att samernas möjlighet att påverka dom frågor som berör dom beaktas och respekteras.

Jämställdheten i fokus

Alice Bah Kuhnkes två dagar i Jokkmokk är fulltecknade: utställningar, renrace, firande av den samiska nationaldagen och inte minst ett första möte med sametingets styrelse.

När Nordnytt tidigare idag träffade sametingets ordförande Stefan Mikaelsson var det jämställdheten som stod i fokus för hans möte med ministern.

– Det effektivaste sättet att slå ut en urfolkskultur är att se till att kvinnorna särbehandlas och diskrimineras. Än i denna dag har vi en diskriminerande lagstiftning som riktas just mot urfolkskvinnorna, det vill säga dom samiska kvinnorna. Det är fullständigt oacceptabelt att feministerna i Sveriges riksdag inte lägger märke till det.

Kvinnornas situation

Och så här beskriver Stefan Mikaelsson att diskrimineringen tar sig uttryck:

– Att alla samiska kvinnor inte får hävda, nyttja, bruka och föra vidare sin egne kultur till sina barn och barnbarn. Man blir utestängd ur den samiska gemenskapen för att lagstiftarna har bestämt så. I olika domar så tillämpas det här av myndigheterna.

Alice Bah Kuhnke besvarar kritiken med att hon sitter i en feministisk regering.

– Vi är en feministisk regering och vi är världens första uttalat feministiska  regering.. I all den politik vi bedriver ska vi göra skillnad när det gäller att skapa ett mer jämställt samhälle. Så jag ser framemot att se över de skrivelser som finns och hur de påverkar kvinnors ställning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad

Mer i ämnet