Manifestation i Jokkmokk Foto: Anna-Karin Niia SVT /Sápmi

Samernas kupp mot kulturministern

Uppdaterad
Publicerad

Flera samiska kulturpersonligheter deltog i en manifestation för samiska rättigheter på Jokkmokks marknad under fredagen. En kniv användes i manifestationen vilket oroade Säpo, eftersom kulturminister Alice Bah Kunke närvarade.

Det är Oddasat som rapporterar om händelsen. Musikerna Mimi och Maxida Märak samt Umeåbekante konstnären Anders Sunna deltog i manifestationen.

När kulturministern anlände till Jokkmokks hotell för lunch tillsammans med Jokkmokks kommunalråd Robert Bernhardsson (S), möttes hon av de samiska aktivisterna.

Jokkmokks marknad

Under dramatiska former läste de upp sitt manifest, samtidigt skar Maxida Märak av håret på sin syster Mimi Märak med en kniv. Något som ledde till att kulturministerns säpovakter reagerade.

Lämnade över manifest

Manifestationen kunde dock genomföras till slut. Manifestet som lästes upp, innehöll nio punkter med krav på respekt för samisk kultur, språk och rättigheter.

De medverkande konstnärerna och aktivisterna var Anders Sunna, Jenni Laiti, Niillas Holmberg, Max Mackhé, Maxida Märak och Mimi Märak. Manifestet lämnades över till sameministern.

– Det var viktigt, vackert och sorgligt, tack, sa ministern direkt efter manifestationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jokkmokks marknad

Mer i ämnet