Åklagare Klara Dahlström leder utredningen om de grova våldsbrotten Foto: SVT

Män misstänkta för grov våldtäkt och människorov

Uppdaterad
Publicerad

Två män häktades idag misstänkta för grov våldtäkt och människorov. Ytterligare två personer misstänks för inblandning i våldsbrotten.

Polis och åklagare utreder just nu en härva av grova våldsbrott med misstänkta från östra Norrbotten. Fyra personer misstänks för inblandning:

  • En 21-årig man i Kalix. Misstänkt för människorov i Råneå den 6 september samt en grov våldtäkt som ska ha ägt rum på kvällen den 20 september eller natten mot den 21 september på en adress i Kalix.
  • En 33-årig man från Kalix. Misstänkt för människorov i Råneå den 6 september samt en grov våldtäkt som ska ha ägt rum på kvällen den 20 september eller natten mot den 21 september på en adress i Kalix.
  • En 43-årig man från Haparanda. Misstänkt för människorov i Råneå samt en våldtäkt i Övertorneå i torsdags förra veckan.
  • En 32-årig man från Haparanda är misstänkt för människorov och grov våldtäkt.
Människorov och våldtäkt i Norrbotten

Samtliga förnekar brott.

Två häktade

Under torsdagen häktades 21-åringen och 33-åringen på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt och människorov. För den 43-åringen och 32-åringen väntar häktningsförhandling under fredagen.

Tre separata händelser

Uppgifterna är knapphändiga i nuläget. Åklagaren har också begärt att få ålägga de tre misstänkta med restriktioner.

– Fyra personer är misstänkta för inblandning i människorov, det är en person som blivit bortförd mot sin vilja. Våldtäkten, den grova våldtäkten och människorovet är tre separata händelser, säger åklagare Klara Dahlström.

Hämnd

Människorovet, där en 33-årig man från Råneå kidnappades och misshandlades, ska enligt uppgift vara de fyra männens hämnd för att han som bilförare kraschade och orsakade en 20-årig kvinnas död i augusti i år.

– Vilka eventuella motivbilder som finns för människorovet kommer utredningen att visa så det är inget jag kommer att gå in på nu, säger åklagare Klara Dahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Människorov och våldtäkt i Norrbotten

Mer i ämnet