Anders Nystedt, smittskyddsläkare Region Norrbotten. Foto: SVT

”Mjältbrand har aldrig skickats i Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

När ett okänt pulver kommer i en försändelse väcks oron för att det ska innehålla mjältbrandsbakterier. Men det har aldrig hänt att mjältbrandsbakterier har skickats med post i Sverige, enligt Norrbottens smittskyddsläkare.

Smittskyddsläkaren är en av de personer som kopplas in när någon får en försändelse med ett okänt pulver i och så även i dag när Post Nord i Kiruna fått en pulverförsändelse:

– Ur min snäva synvinkel handlar det om att jag ska ge råd om sanering mot Antrax (mjältbrand), säger smittskyddsläkaren i Norrbotten, Anders Nystedt.

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

Svårt att framställa

Men att någon skickar mjältbrantsbakterier har aldrig hänt i Sverige, enligt smittskyddsläkaren.

– Det har aldrig förekommit att det kommit någon typ av smittämne per post i Sverige. Att framställa antraxsporer är oerhört avancerat. De fall jag känner till är antraxbreven i USA för 10 till 15 år sedan, men då var det en mikrobiolog vid deras smittskyddsinstitut som stod bakom, säger Anders Nystedt.

Erbjuds antibiotika

Anders Nystedt menar dock att det är rätt att man använder både hängslen och livrem när något sådant här inträffar.

– Man kan tänka sig att en terrororganisation skulle kunna skicka något. Man måste ha garden uppe och det finns rutiner som följs, säger han.

Vad händer då med de personer som kommit i kontakt med pulver av okänt innehåll?

– Om det inte går att säkert utesluta smittämne så brukar, i alla fall de som direkt har exponerats, erbjudas antibiotika, säger Anders Nystedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pulverlarmet vid Post Nord i Kiruna

Mer i ämnet