Mattias Karlsson (M)

Moderaterna röstar på (S) och (V)

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna kommer att rösta på att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ska ta över ledningen i landstingsstyrelsen.

– Det har blivit en lekstuga av allting. Vi menar att den här omröstningen som nu sker är olaglig men kommer inte att ta frågan till domstol, säger Mattias Karlsson (M) som blev framröstad som vice ordförande i landstingsstyrelsen under det förra landstingsfullmäktige men som nu kommer att få gå tillbaka som oppositionsråd igen om inget dramatiskt händer under dagens fullmäktige.

– Vi vill verksamhetens bästa och menar att det är de som har försatt oss i den här situationen och då får de väl göra det här om de nu vill det, säger han.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Enligt Mattias Karlsson kommer moderaterna att rösta på att Maria Stenberg (S) blir ordförande och Glenn Berggård (V) blir vice ordförande på mötet idag.

– Ja, det blir väl så. Det finns inga andra alternativ. Det kan inte vara så att alla beslut ska fattas i domstol, säger han och tror att det kommer att krävas blocköverskridande överenskommelser för att klara av den kommande mandatperioden.

Så här är mandatfördelningen i landstinget efter 2014 års val:

Socialdemokraterna 27

Vänsterpartiet 6

Miljöpartiet 3

Norrbottens sjukvårdsparti 19

Moderaterna 6

Centerpartiet 4

Folkpartiet 3

Sverigedemokraterna 3

Totalt 71 mandat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet