Foto: TT

MP i Norrbotten vill byta ut Fridolin och Romson

Uppdaterad
Publicerad

Som första distrikt meddelar nu Miljöpartiet i Norrbotten att man vill byta ut språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin. – Åsa och Gustavs förtroende är kört i botten nu. Hur de än uttalar sig så gräver de den här gropen djupare, säger Annika Eriksson, distriktsordförande för Miljöpartiet i Norrbotten.

Det var i går kväll som distriktsstyrelsen för MP i Norrbotten, som första distrikt, bestämde att de vill byta ut pråkrören.

– Vi ser mycket allvarligt på det som har varit. Vi behöver stabilitet, lugn och ro och utvecklingskraft. Och det ser vi inte att vi kan få med Gustav och Åsa. Det är dags med två nya, säger landstingsrådet Agneta Granström (MP) i Norrbotten.

MP-krisen

Distriktet har försökt ställa sig utanför partiet för att se hur man uppfattas utifrån.

– Då kan vi konstatera att Åsas och Gustavs förtroende är kört i botten nu. Hur de än uttalar sig så gräver de den här gropen djupare. Så om vi ska ta oss igenom det här och få förtroende av väljarna inför valet 2018 så måste vi byta språkrör, säger Annika Eriksson, distriktsordförande för miljöpartiet i Norrbotten.

Vill att Bolund och Lövin tar över

Distriktet har fortsatt förtroende för Åsa Romson och Gustav Fridolin som ministrar och politiker, men tycker inte att de fungerar som språkrör. Inför Miljöpartiets kommande kongress, som hålls i Karlstad om knappt två veckor, nominerar man därför nu två nya namn.

– Vi nominerar Isabella Lövin och Per Bolund, som nya språkrör, då de dels har ett stort förtroende i partiet internt och sen så är de också ministrar, säger Annika Eriksson.

Lövin är i dag biståndsminister och Bolund finansmarknadsminister.

– Båda har gott renommé, kompetens och har gjort ett bra jobb, säger Agneta Granström.

Andra röster har höjt för att bara byta ut Åsa Romson, varför förespråkar ni att båda byts ut?

– För det här handlar inte om personerna utan om ledarskapet. Då vi har ett delat ledarskap tycker vi att det är bättre att byta ut båda, säger Annika Eriksson.

Förtroende i distrikten

Det var i måndags som språkrören, efter skandalerna som skakat partiet, gick ut och meddelade att de är beredda att lämna sina poster om valberedningen anser att någon annan gör jobbet bättre. Beskedet togs emot positivt av många MP-distrikt, och en rundringning som SVT Nyheter gjorde samma dag visade att 17 av de 21 distrikten då hade förtroende för de sittande språkrören.

Samtidigit har kritiska röster höjts mot partiets ledning och särskilt stödet för Åsa Romson har varit svajigt. Enligt en Sifo-undersökning som Svenska Dagbladet publicerade i går kan drygt var tredje MP-väljare inte svara på om Romson kan sitta kvar som språkrör.

Tidigare har bland andra Etelka Huber (MP), kommunalråd i Nässjö, krävt att båda språkrören ska avgå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

MP-krisen

Mer i ämnet