Foto: Jeanette Andersen Marklund

”Får tillbaka strömmen i dag”

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals kunder påverkas fortfarande av det blåsiga vädret i Norrbotten. På torsdagsmorgonen var drygt 9 800 av Vattenfalls kunder strömlösa i Norrbotten då hela 57 strömavbrott pågick.

Vid 18-tiden är de pågående strömavbrotten nere på 4 346. Strömavbrotten orsakas enligt Vattenfall av ledningar som slås ihop och skapar kortslutningar, eller av grenar och träd som faller över ledningarna. Under onsdagskvällen var så många som 11.000 personer strömlösa i norra Sverige.

– Mellan klockan 04 och 06 på morgonen kommer fler arbetslag med helikoptrar ut i tjänst. Men jag vågar mig inte på någon prognos. Det området som är värst drabbat är Jokkmokk, Kalix och Pajala, men även Arvidsjaur och Gällivare berörs en del, säger Magnus Kryssare på Vattenfall vid tretiden.

Storm i Norrbotten

Träd genom rutan

Enligt Norrbottenspolisen har ett flertal personer ringt in om nedfallna träd och och även mobiltäckningen har sviktat på sina håll.

Den allvarligaste olyckan ser ut att ha varit ett träd som föll över en bil i Piteå.

– Det föll in genom rutan. Fyra personer som fanns i bilen fick åka ambulans till sjukhus. Skadeläget är okänt, säger Börje Öhman, presstalesman vid polisens ledningscentral i region Nord till TT.

– Det är egentligen den enda olyckan med personskador som vi känner till, tillägger han.

Enligt Norrbottens landsting var personernas skador lindriga.

Helikoptrar hjälper

Det finns ännu ingen prognos för när elkunderna kan tänkas få sin ström tillbaka, men Vattenfall har cirka 100 personer och sju helikoptrar som arbetar med att lösa problemen. Även kunder hos Luleå Energi har driftstörningar i elnätet efter den hårda vinden.

På torsdagen kommer det att fortsätta blåsa hårda vindar i länet men de avtar framåt kvällen. Det kan även bli inslag av snö i Kirunatrakten.

Uppdaterat

Situationen för Vattenfalls kunder blir ständigt bättre och antalet strömavbrott blir hela tiden färre.

– Vädret har förskjutits mot öster och verkar dra ut över Finland. Södra Jokkmokkskommunerna och Tornedalen har det värst nu men vädret verkar bli bättre, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Vattenfall har kallat in runt 200 personer, många av dem kommer från andra delar av Sverige. Man kommer även att ha ett tiotal helikoptrar i luften.

– Personalen håller på att landa nu. Sedan ska de få en genomgång mer exakt vad de ska göra. Det är fälttekniker och montörer. Sedan har vi även hyrt in skogsentreprenörer som kan fälla stormfälld skog, vilket i sig är ett tämligen farligt arbete då det är svårt att beräkna var trädet faller, säger Roger Lindmark, kommunikationsansvarig på Vattenfall.

Strömmen snart tillbaka

Hur ser det ut för era kunder under dagen?

– Kunderna kommer att få tillbaka strömmen under dagens lopp. Men det är osäkert om det tillkommer fler kunder och blir fler fel.

Hur vanligt är det med såna här händelser?

Sådana här situationer brukar ske på hösten. Men att det är så här hård blåst den här tiden är ovanligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storm i Norrbotten

Mer i ämnet