Lars-Erik Löfroths son Johan omkom i kalkugnsolyckan. Foto: SVT

Nordkalkolyckan: ”Nu får vi kämpa vidare igen”

Uppdaterad
Publicerad

Den avlidna Johan Löfroths pappa är besviken på Nordkalks besked att överklaga domen. – Det är skamligt och ett hån mot oss anhöriga att de inte vill ta sitt ansvar, säger han.

Sju veckor efter den svåra arbetsplatsolyckan vid Nordkalks kalkugn i Luleå avled Johan Löfroth 24 år gammal. Fem år senare fanns hans anhöriga på plats vid rättegången där företaget Nordkalk och en tidigare platschef stod åtalade misstänkta för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. 

Den tidigare platschefen och företaget Nordkalk dömdes av tingsrätten men meddelade under torsdagen att de kommer att överklaga domen.

Dödsolycka vid Nordkalk

– Det är skamligt och ett hån mot oss anhöriga att de inte vill ta sitt ansvar, säger Lars-Erik Löfroth som hoppas att hovrätten ger en fällande dom och skärper straffet. 

– Vi hoppades att vi skulle få ett avslut, men nu får vi kämpa vidare igen. Det är inget att göra åt men det är ingen vidare bra PR för Nordkalk.

”Tingsrättens dom riktig”

Nordkalk överklagar då de anser att regelverket kring ansvarsfrågan mellan beställare och entreprenörer behöver tydliggöras.

– Nordkalk verkar hävda att det varit fråga om entreprenad och inte inhyrd personal och att det skulle vara en grund för en friande dom, säger Magnus Ericsson, advokat till familjen Löfroth. Men jag hävdar att tingsrättens dom är riktig och att Nordkalk har ett anläggningsansvar oavsett.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet