Nordkalks kommunikationschef Eva Feldt. Foto: SVT

Nordkalk överklagar domen

Uppdaterad
Publicerad

Både Nordkalk och en tidigare platschef överklagar domen i den uppmärksammade kalkugnsolyckan i Luleå. Platschefen vill frikännas helt och Nordkalk hoppas få företagsboten borttagen.

Det är drygt fem år sedan den svåra olyckan vid Nordkalks kalkugn i Luleå som kostade en ung mans liv och skadade flera andra.

I tingsrätten dömdes den förre detta platschefen för grovt arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död och vållande till kroppsskada till villkorlig dom samt 26.000 i böter. Företaget Nordkalk dömdes till tre miljoner kronor i företagsbot.

Dödsolycka vid Nordkalk

Överklagar domen

Sista dagen för att överklaga domen var vid midnatt – och nu meddelar både Nordkalk och den tidigare platschefen att de har överklagat domen.

Platschefen vill frikänns helt, i andra hand yrkas att hovrätten dömer honom för ringa brott eller brott av normalgraden och ett mildare bötesstraff. Nordkalk vill ha företagsboten borttagen eller nedsatt till ett lägre belopp.

Det är skamligt och ett hån mot oss anhöriga att de inte vill ta sitt ansvar, säger den avlidna Johan Löfroths pappa Lars-Erik Löfroth till SVT Nyheter Norrbotten.

Nordkalk anser att regelverket kring ansvarsfrågan mellan beställare och entreprenörer behöver tydliggöras, och för detta krävs det att frågan lyfts upp och prövas ordentligt.

– Med vårt överklagande hoppas vi kunna bidra till att vi får en tydligare praxis eller regelverk kring hur ansvarsfördelningen mellan beställare och entreprenörer ska se ut. Det är ett viktigt led i att förbättra arbetsmiljön och minska olyckorna på många arbetsplatser, säger Eva Feldt, kommunikationschef på Nordkalk.

LÄS MER: Detta har hänt i kalkolyckan

LÄS MER: Åklagaren överklagar inte domen

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsolycka vid Nordkalk

Mer i ämnet