Northland i nytt blåsväder?

Uppdaterad
Publicerad

Gruvbolaget Northland Resources fortsatte att bygga ut gruvområdet utan tillstånd. Det uppger Svenska Dagbladet idag.

Det konkursade gruvbolaget Northland Resources i Pajala fortsatte att bygga ut klarningsdammen även efter att företaget försatts i konkurs förra året.

Det var först när konkursförvaltaren upptäckte att bygget krävde tillstånd som det stoppades. Det uppger Svenska Dagbladet som tagit del av ett mejl från konkursboet till länsstyrelsen i Norrbotten.

Northland misstänks för miljöbrott

– Vi avbröt arbetena och ställde frågan hur länsstyrelsen vill hantera det, berättar konkursförvaltaren Hans Andersson till SvD.

Sökte inte tillstånd

Orsaken till att klarningsdaggen måste byggas ut var gruvbolagets bedömning att dammen inte skulle klara de stora mängder vatten som frigörs vid snösmältningen samtidigt som gruvan stod stilla.

Men utgrävningen ingick inte i gruvans miljötillstånd. Ändå anmälde Northland varken utgrävningen eller sökte tillstånd från länsstyrelsen.

Northland Resources är förnärvarande föremål för tre utredningar om miljöbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Northland misstänks för miljöbrott

Mer i ämnet