Nu börjar utmaningarna för de nya råden

Uppdaterad
Publicerad

I går fick Pajala två nya kommunalråd efter ett dramatiskt och omtumlande kommunfullmäktigemöte. Redan i dag inledde de jobbet med att börja leta besparingar för 46 miljoner kronor.

Officiellt tillträder de sina poster först vid månadsskiftet. Men om man vill komma förberedd till jobbet så finns ingen tid att förlora.

I dag träffades socialdemokraten Jan Larsson och vänsterpartisten Anna Kumpula Kostet på kommunhuset för att börja förbereda de stora utmaningar som väntar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Men vad innebär det att spara 46 miljoner kronor på tre år?

Vi tittade in hos kommunchefen Åsa Allan som har sitt kontor mitt emot kommunalrådsrummet.

– Det är mycket pengar, vi har ju omkring 400 miljoner i budgeten så det handlar om tio procent som ska sparas. Det ställer också krav på att det måste fattas beslut ganska snart, säger hon.

Färre politiker

Omvandlat i tjänster skulle det handla om ett hundratal kommunala jobb som skulle försvinna, men det är att gå händelserna i förväg. Redan nästa vecka hålls den första budgetberedningen då den nya kommunledningen ska informeras om läget och politikerna ska få lägga fram sina första direktiv.

Redan nu finns ett förslag om att minska antalet politiker i kommunfullmäktige och att minska den politiska organisationen i övrigt.

Besparingar inom skolan

Förr eller senare kommer den delikata uppgiften att söka besparingar i skolorna. Det var skolstängningarna i Tärendö och Junosuando som ledde fram till det kaotiska läget, och den frågan kommer med stor säkerhet fortsätta att röra upp känslor.

– Så är det ju. Skolfrågan är fortfarande en het fråga som berör och påverkar människor, säger Åsa Allan.

Handlar det om stängningar?

– Det får vi se. Det är det vi ska fortsätta utreda.

”Åtgärder som är otrevliga”

Jan Larsson och Anna Kumpula Kostet kommer att få stå till svars för besparingarna och de är inte säkra på att pajalaborna är fullt medvetna om vad som väntar.

– Vi har försökt få upp det medvetande för att folk ska förstå att vi måste göra åtgärder som är otrevliga för oss och för andra, säger Jan Larsson.

Han tvekar inte över att kalla jobbet ett politiskt självmordsuppdrag. Det kan man förstå med tanke på den oro, besvikelse och ilska som besparingarna kommer att vålla lagom inför valet 2018.

Risken är överhängande att den nya alliansen kommer att bli straffade i valet.

– Förmodligen, men då får vi väl ta det. Det känns som man inte kan leva utifrån ett val, utan vi måste också ta det ansvar vi fick i förra valet. Vi visste vad vi gav oss in på då 2014 när det började gunga i gruvan, säger Anna Kumpula Kostet.

– Jag har sagt till mina vänner och bekanta att ni kommer att bli förbannade på oss. Men vi måste göra saker som inte är populära, men jag tror också att vi får en respekt om vi gör det, säger Jan Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Splittringen inom (S) i Pajala

Mer i ämnet