Foto: SVT

Oklart kring nya jaktregler

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen kan idag inte säga hur jaktguider påverkas av dom nya reglerna för småviltsjakten i fjällen. Samtidigt riktar en fjällföretagare skarp kritik mot regeringen.

Beslutets avsikt är att komma tillrätta med ökat jakttryck från utländska jägare. Och eftersom ändringen avser att begränsa utländska jägares småviltsjakt påverkas också deras jaktguider, skriver regeringen i ett svar till SVT Nyheter Norrbotten.

Inget konkret

Men man ger inget konkret exempel på hur det ska gå till utan hänvisar till länsstyrelsen, som är myndigheten som beslutar om jakträttsupplåtelser genom de nya reglerna.

Enhetliga regler

Länsstyrelsen i Norrbotten säger till SVT Norrbotten att man ska ta kontakt med länsstyrelser i norr för att se till att reglerna blir likadana i de tre nordligaste länen i landet.

Skrattretande

Robert Lidström äger Sandvikens Fjällgård i Arjeplog, som ligger 24 kilometer från den norska gränsen. I början av jaktsäsongen söker sig många utländska jägare till hans anläggning.

Men trots att Robert Lidströms verksamhet inte är beroende av utländska jägare rent ekonomiskt kallar han de nya reglerna för skrattretande.

– När jag läste texten i går, då Bucht (landsbygdsminister, red anm) uttalat sig om det extrema jakttrycket, så tyckte jag att det var skrattretande. Länsstyrelsen bestämmer redan i dag hur många jägare som får jaga på ett område varje dag.

– Norrbottningar har redan förtur då de kan boka 10 dagar i förväg och de i södra Sverige fem dagar, säger Robert Lidström.

Kvoter

Robert Lidström hade i stället önskat att man minskade kvoten på hur många ripor man får skjuta.

– Nu får man ju skjuta åtta ripor varje dag. Då kan man minska kvoten till till exempel två ripor för att markera tydligt för jägarna att det är ont om fågel. Jag tycker att det är liter förvånande att man tar sådana här beslut då man sagt att hela landsbygden ska leva.

Pengar

– De långt ifrån kommande gästjägarna spenderar mycket mer pengar i Arjeplog än vad en Luleåbo gör som fyller bilen med mat på Storheden och tankar i Luleå och sen åker upp, säger Robert Lidström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.