Omval i landstinget

Uppdaterad
Publicerad

I dag hålls det extrainsatta fullmäktigemötet i landstinget som ska avgöra vem som ska leda landstinget efter nyår. Men i slutändan kan allt komma att avgöras i rätten.

I slutet av november blev sjukvårdspartiets Kenneth Backgård vald till ordförande för landstingsstyrelsen efter två blanka röster från den rödgröna majoriteten.

De rödgröna har sedan dess bytt ut Kent Ögren mot Maria Stenberg och med hänvisning till kommunallagen krävde de sedan ett extrainsatt fullmäktige där ordförandevalet skulle göras om. Och det är det som ska ske idag. Men då Alliansen och Norrbottens Sjukvårdsparti anser att de rödgrönas agerande är felaktigt så överväger de att bojkotta omvalet. Frågan diskuterades dagarna innan julafton.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

– Vi har träffats och diskuterat olika sätt att agera och tar nu med oss det till våra olika partigrupper för att diskutera vidare om hur vi ska agera den 29:e december, sa Centerpartiets gruppledare Anna-Stina Nordmark Nilsson två dagar före julafton.

Norrbottens Sjukvårdspartis har tidigare sagt att de kan tänka sig att överklaga hela förfarandet till förvaltningsrätten. Hur en sådan överklagan skulle sluta är ovisst då den del lagstiftningen som förordas är ny och relativt oprövad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Maktskifte i landstinget Norrbotten

Mer i ämnet