Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Helt förkastligt” – hör hur Socialdemokraterna i Pajala reagerade på försöket att skippa bostadskön. Foto: Filip Hannu/SVT

Pajalabostäders ordförande ville gå förbi bostadskön: ”Förkastligt”

Uppdaterad
Publicerad

En mindre storm har blåst upp kring det kommunala bostadsbolaget i Pajala sedan ordförande Lino Martino (S) ska ha försökt gå före i bostadskön. Martino ska som svar på kritiken ha polisanmält en annan politiker för att ha läckt uppgifterna till media.

Under ett styrelsemöte för Pajalabostäder i början på mars ska Lino Martino (S) enligt uppgifter ha tagit upp frågan om att få gå före i bostadskön.

Enligt Haparandabladet, som var först att rapportera om händelsen, ska Martino ha motiverat det med att det vore bra för hans familjesituation att slippa pendla till centrala Pajala, samt att ordförandeposten är krävande:

– Det är ett hårt jobb att vara ordförande på Pajalabostäder och något ska man ha för det, sa han till tidningen.

Lägenhet till närstående

Frågan om förtur väckte starka reaktioner och Martino har enligt NSD dragit tillbaka sin förfrågan och gett förklaringen att han oavsett ligger först i bostadskön.

Lägenheten ska främst ha varit avsedd för en vuxen familjemedlem, och att han handlat med hjärtat.

Polisanmälde ledamotskollega

Efter att uppgifterna spreds har Martino gått till attack mot en annan ledamot i styrelsen för Pajalabostäder. Då förfrågan drogs tillbaka innan beslutsprotokollet signerats anklagar Martino ledamoten för att ha läckt uppgifterna till media.

Från Socialdemokraterna i Pajala har man förkastat försöket att gå före kön och ordförande har blivit nedringd av arga partikollegor – hör mer i klippet ovan.

SVT Norrbotten har varit i kontakt med Lino Martino (S) som inte vill svara på några frågor.

S höll årsmöte

På söndagen hade partiet årsmöte men där vidtogs inga åtgärder.

– Nej vi har inte något mandat att dela ut straff och frågan är om det ens är straffbart. Det måste i så fall bolagsstämman göra, säger ordförande Gottfrid Augustsson Lassi.

– Man har naturligtvis talat om för honom att han företräder ett politiskt parti samtidigt som han sitter i styrelsen, och måste väga vad som är lämpligt och olämpligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.