Parkerade lastbilar i protest

Uppdaterad
Publicerad

Många lastbilar stod parkerade längs de svenska vägarna på måndagen. Stoppet är en protest efter en friande dom mot en makedonisk förare som körde med falskt körkort.

Efter den friande domen i Sundsvalls tingsrätt startade uppropet som har samlat flera tusen chaufförer och åkerier runt om i Sverige.

Under taggen #härstannarsverige spreds på måndagen bilder på nätet som svenska lastbilschaufförer tagit på sitt stillastående fordon.

-Det gror ett missnöje. Det här initiativet är lika mycket från de som äger åkerierna som från chaufförerna, säger pressekreterare Gabriel Dahlander på Transportarbetareförbundet till TT.

Det handlar om trafiksäkerhet, att utländska chaufförer kör med falska handlingar och har mycket sämre villkor än de svenska.

-Det är väldigt mycket större en makedonisk chaufför. Det här är symptom på en sjukdom som smittar hela åkerinäringen, säger Dahlander.

En av dem som stannade var Viktor Jonsson som SVT Mittnytt pratade med.

-Det är viktigt att folk får upp ögonen för det här. Vi kämpar för ett trafiksäkert beteende. Alla behöver ha de rätta behörigheterna för att vara ute på vägarna, säger han till Mittnytt.

Protesten, där lastbilarna står stilla en kvart vid lunch och en kvart varje natt vid midnatt, är planerat att pågå fram till jul.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.