Ekobrottsmyndigheten fortsätter utreda penningtvättshärvan i Norrbotten. Foto: Christine Olsson

Penningtvättshärvan i Norrbotten: En släpps på fri fot

Uppdaterad
Publicerad

En av de fyra personer som suttit häktade i den misstänka penningtvättshärvan i Norrbotten släpps nu på fri fot. Tre omhäktades under onsdagen.

Det var i april som fem personer anhölls misstänkta för grova penningtvättsbrott och bokföringsbrott. Den misstänkta brottsligheten har kopplingar till logistikbranschen i Norrbotten.

Till en början häktades fyra av de misstänkta. Men i samband med att åklagare Nina Stenberg begärde förlängd åtalstid släpptes ytterligare en på fri fot.

– Kollusionsfaran bedömdes ha försvagats i sådan utsträckning att häktningen kunde hävas. Misstankarna kvarstår avseende samtliga fem personer som initialt anhölls i ärendet, skriver Stenberg till SVT.

”Analyser av mobiltelefoner”

Det innebär att tre är fortsatt häktade.

– Det återstår åtgärder i form av ytterligare tömningar och analyser av mobiltelefoner och datorer och genomgång av fysiska beslag. Ett stort antal förhör ska hållas, bland annat med vittnen och ytterligare förhör med de misstänkta.

Omfattande utredning

De misstänka förnekar brott. Åtal ska vara väckt senast den 5 juli.

– Det är en omfattande utredning med flera misstänkta som tar tid att genomföra. Det är möjligt att ytterligare tid för åtals väckande kan komma att begäras.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.