Tillslaget leddes av civila utredare och poliser från EBM i Umeå och Sundsvall. Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Fyra från Norrbotten häktade i stor penningtvättshärva

Uppdaterad
Publicerad

Fyra personer från Norrbotten häktades under fredagen, misstänkta för grova penningtvättsbrott och grova bokföringsbrott. Den misstänkta brottsligheten har kopplingar till logistikbranschen.

Det var tidigare i veckan som polisen slog till på fem olika orter i Norrbotten, Västerbotten samt i Stockholm.

Fem personer greps i samband med tillslaget, varav fyra sitter häktade. En misstänkt har försatts på fri fot.

– Insatsen är resultatet av en längre tids utredningsarbete i ett ärende med koppling till logistikbranschen i Norrbotten, säger Nina Stenberg, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå.

”Gjort en stor mängd beslag”

I samband med tillslaget genomfördes flera husrannsakningar i bostäder och företagslokaler för att säkra bevisning. Det har även hållits flertalet förhör med de misstänkta samt med vittnen.

– Vi har gjort en stor mängd beslag som vi nu noga går igenom och analyserar för att säkra ytterligare bevisning. Det kan handla om bokföring, datorer, telefoner och annat material.

Fryst tillgångar på 63 miljoner

Tingsrätten har på åklagarens begäran fryst tillgångar på över 63 miljoner kronor.

– Kvarstadsbesluten avser säkrande av egendom för att täcka dels framtida yrkanden om företagsbot mot sex bolag som ingår i utredningen, dels framtida yrkanden om förverkat värde av medel som varit föremål för eller utbyte av penningtvätt, säger Nina Stenberg.

De misstänkta penningtvättsbrotten ska ha pågått sedan 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.