Pulvret är ofarligt

Uppdaterad
Publicerad

Bombgruppen i Umeå har avslutat sin snabbanalys av det pulver som skickats ut till fyra adresser i Gällivare och till postterminalen i Umeå. Pulvret verkar vara ofarligt.

Bombgruppen har analyserat pulvret och de anses inte tillhöra något av de åtta farligaste ämnena.

- Nu fortsätter vi med att ta in material och skicka in det för en grundligare analys, säger Per Wahlström, områdeschef vid polisen i Norrbotten.

Vitt pulver hittat i Gällivare

Fyra adresser i Gällivare

I Gällivare tog man emot kuvert med vitt pulver hos Räddningstjänsten, Handelsbanken, bostadsbolaget Topbostäder och även vid Aitikgruvan.

Många anställda vid de olika arbetsplatserna blev satta i karantän under en stor del av måndagen men så klockan 20.00 kom pressmeddelandet från Polisen:

”De analyser som genomförts under kvällen har inte gett utslag för farliga substanser. Det innebär att de avspärrningar som funnits nu kan släppas. Berörda personer som suttit i karantän på de olika adresserna i Västerbotten och Norrbotten kommer att kunna lämna lokalerna alternativt har redan lämnat lokalerna”.

Och ungefär samtidigt som pressmeddelandet kom vid 20-tiden kunde personalen vid de berörda arbetsplatser i Gällivare gå hem från jobbet.

Utredningen fortsätter

Polisen meddelar att de fortsätter utredningsarbetet:

”Polisen har säkrat de kuvert som innehåller vitt pulver och nu fortsätter utredningen. Det fortsatta utredningsarbetet får visa vad som ligger till grund för att dessa försändelser skickats och eventuella brottsrubriceringar.”, skriver polisen vidare i sitt pressmeddelande.

Undersöker en koppling

Även polishuset i Helsingborg stängdes på måndagen sedan en man lämnat in ett brev med misstänkt pulver.

I förra veckan mottog Regeringskansliet, Skattemyndigheten och Kronofogden i Malmö ett kuvert med vitt pulver. Polisen arbetar nu enligt teorin att det kan finnas en koppling mellan de olika fallen.

-Vi arbetar på bred front och det är sådant man alltid måste fundera över, säger Per Wahlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vitt pulver hittat i Gällivare

Mer i ämnet