Resenärerna transporterades till ett hotell med bandvagn. Foto: Grete Knutsen

Resenärerna försökte skotta loss tåget

Uppdaterad
Publicerad

Två malmlok misslyckades med att knuffa loss tåget som hade fastnat nära Katterjåkk under söndagen. Då tog resenärerna saken i egna händer och försökte skotta loss tåget. 

SVT har träffat två av resenärerna när de ett dygn försenat passerade Kiruna på måndagen. Grete Knutsen från Jokkmokk samt Mikael Pirak och Isabell Thomassen från Gällivare hade börjat ställa in sig på att tvingas tillbringa natten på tåget.

LÄS ÄVEN: Stora förseningar i tågtrafiken

Hårt väder i fjällen

– Man blev lite missmodig när det ena loket efter det andra inte klarade att dra loss oss. Det sista var att vi skulle ställa in oss på att vi kanske måste sova på tåget. Då började man fundera, finns det ström, får man gå på toa. Det var sådana tankar, säger Isabell Thomassen. 

Tog saken i egna händer

Som en sista desperat åtgärd försökte några av resenärerna skotta bort en del av snömassorna så att tåget skulle komma loss. Det var förstås ett fruktlöst försök i de dramatiska omständigheterna. 

– Det var ett hemskt väder och det ett under att man tog sig från Narvik till Riksgränsen med tåget. Man skulle ha ställt in det från början, säger Mikael Pirak. 

Bandvagn till Riksgränsen

I stället fick resenärerna åka bandvagn till hotellet i Riksgränsen där de fick sova.

Persontåget är fortfarande fast i Katterjåkk och de flesta resenärer sitter fortfarande fast i Riksgränsen i väntan på ersättningsbuss. Mikael Pirak hade sin bil parkerad i Riksgränsen och kunde tillsammans med Isabell Thomassen och Grete Knutsen komma vidare på sin färd söderut tack vare att man har öppnat väg E10 för kolonnkörning för bilar.

Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hårt väder i fjällen

Mer i ämnet